Laxpaj med spenat

Laxpaj med spenat

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

10portioner

Pajskal

  • 4dl
    vetemjöl, 240 g
  • 250g
    kallt smör i bitar
  • 1tsk
    salt
  • 3/4dl
    vatten

Fyllning

  • 1st
    purjolök
  • 1msk
    olivolja
  • 200g
    färsk spenat
  • 750g
    kallrökt lax i bit
  • 7st
    ägg
  • 8dl
    mjölk
  • 300g
    ost (t ex greve)
  • 2krm
    nymald vitpeppar
  • 1dl
    finhackad dill

Tillbehör

  • Blandad sallad

Så lagar du

1. Finfördela smöret i mjöl och salt, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en ugnslångpanna ca 30x40 cm. Ställ den kallt minst 30 min och gärna längre.

3. Förgrädda skalet 10-15 min i 225 grader mitt i ugnen.

4. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Fräs den i olja i en stor panna tills den mjuknar. Tillsätt sköljd avrunnen spenat och fräs ytterligare tills den mjuknar.

5. Skär bort skinnet och ta bort eventuella ben på laxen. Skär laxen i tärningar. Lägg dem i det förgräddade pajskalet och sedan purjofräset.

6. Vispa samman ägg, mjölk, ost, salt, peppar och dill och häll över alltsammans i pajskalet.

7. Fortsätt grädda i ytterligare 20-25 min tills den stannat. Servera med en blandad sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!