Laxpaj med spenat

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Pajskal
- 4dlvetemjöl, 240 g
- 250gkallt smör i bitar
- 1tsksalt
- 3/4dlvatten
Fyllning
- 1stpurjolök
- 1mskolivolja
- 200gfärsk spenat
- 750gkallrökt lax i bit
- 7stägg
- 8dlmjölk
- 300gost (t ex greve)
- 2krmnymald vitpeppar
- 1dlfinhackad dill
Tillbehör
- Blandad sallad
Så lagar du
1. Finfördela smöret i mjöl och salt, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en ugnslångpanna ca 30x40 cm. Ställ den kallt minst 30 min och gärna längre.
3. Förgrädda skalet 10-15 min i 225 grader mitt i ugnen.
4. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Fräs den i olja i en stor panna tills den mjuknar. Tillsätt sköljd avrunnen spenat och fräs ytterligare tills den mjuknar.
5. Skär bort skinnet och ta bort eventuella ben på laxen. Skär laxen i tärningar. Lägg dem i det förgräddade pajskalet och sedan purjofräset.
6. Vispa samman ägg, mjölk, ost, salt, peppar och dill och häll över alltsammans i pajskalet.
7. Fortsätt grädda i ytterligare 20-25 min tills den stannat. Servera med en blandad sallad.