Ingredienser
- 225gurbenad, lax utan skinn
- 2msksmör till stekningen av lök
- 2stscharlottenlökar
- 50grumstempererat smör
- 1mskcrème fraiche
- 150gvarmrökt lax
- skal från 1 citron samt 1 msk citronsaft
- 1/2mskkallpressad rapsolja
- 1stäggula
- 1msksherryvinäger
- 1mskfinhackad dill
- några extra dillkvistar
- 50gskirat smör
Så lagar du
Sjud laxen i lättsaltat vatten i 5 minuter. Låt den rinna av och svalna. Hacka löken riktigt fint och stek den i 2 matskedar smör tills den är mjuk och genomskinlig. Låt svalna.
Vispa smöret tills det är vitt och luftigt och blanda ner créme fraiche. Smula ner såväl den kokta som den rökta laxen. Tillsätt citron, rapsolja, äggula, vinäger och finhackad dill och vispa eller rör till en jämn kräm.
Lägg upp rilletten på burkar, tryck ner den ordentligt i burken och lämna en knapp centimeter upptill i burken. Smält och skira smör, låt det svalna något innan du garnerar med dillkvistar och skedar över det skirade smöret. Låt rilletten mogna ett dygn innan du äter den. Servera med rostat bröd, cornichons, inlagda polkabetor, kapris eller rädisor och några drag med svartpepparkvarn.