Leileis stekta ris med soja

Publicerat:
2012-12-20Ingredienser
2 - 3portioner
- 200gkokt ris, gärna ett dygn gammalt
- 1dlgröna ärtor
- 10cmSparrissallat (kan ersättas med gurka)
- 5stshiitakesvampar (kan ersättas med annan svamp)
- 2stägg
- 2-3 stsalladslökar
- 3mskljus soja
- olja
- salt
Så lagar du
1. Skär sparrissallaten eller gurkan i tärningar.
2. Om du använder torkad svamp som blötlagts, pressa ur vattnet rejält.
3. Strimla svampen och hacka salladslöken.
4. Häll en eller två matskedar soja över riset, och massera in det tills riset fått en jämn ljusbrun färg.
5. Häll ett par matskedar olja i en wok eller stekpanna på medelstark värme.
6. Lägg i salladslöken och stek tills den blivit mjuk men inte bränd.
7. Tillsätt svampen gurkan och ärtorna och stek i några minuter. Lägg över de stekta grönsakerna på ett fat och ställ åt sidan.
8. Tillsätt ytterligare olja om det behövs och knäck äggen i woken.
9. Stek äggen kort under omrörning och tillsätt sedan riset och grönsakerna. Låt det hela bli varmt och tillsätt eventuellt mer soja. Salta efter personlig smak.
10. Lägg upp på tallrikar eller i skålar , dekorera med lite färsk salladslök och servera omgående.