Leileis stekta ris med soja

Leileis stekta ris med soja

Publicerat:

Stekt ris är ett gott och enkelt sätt att ta tillvara på resterna. Man kan med andra ord ta vad man hittar i kylskåpet, men det här är matbloggarens Leileis variant. Hon har även kommit på det fiffiga metoden att tillsätta soja och arbeta in det i riset före stekning. Det ger en vacker färg och fylligare smak.

Ingredienser

2 - 3portioner

  • 200g
    kokt ris, gärna ett dygn gammalt
  • 1dl
    gröna ärtor
  • 10cm
    Sparrissallat (kan ersättas med gurka)
  • 5st
    shiitakesvampar (kan ersättas med annan svamp)
  • 2st
    ägg
  • 2-3 st
    salladslökar
  • 3msk
    ljus soja
  • olja
  • salt

Så lagar du

1. Skär sparrissallaten eller gurkan i tärningar.

2. Om du använder torkad svamp som blötlagts, pressa ur vattnet rejält.

3. Strimla svampen och hacka salladslöken.

4. Häll en eller två matskedar soja över riset, och massera in det tills riset fått en jämn ljusbrun färg.

5. Häll ett par matskedar olja i en wok eller stekpanna på medelstark värme.

6. Lägg i salladslöken och stek tills den blivit mjuk men inte bränd.

7. Tillsätt svampen gurkan och ärtorna och stek i några minuter. Lägg över de stekta grönsakerna på ett fat och ställ åt sidan.

8. Tillsätt ytterligare olja om det behövs och knäck äggen i woken.

9. Stek äggen kort under omrörning och tillsätt sedan riset och grönsakerna. Låt det hela bli varmt och tillsätt eventuellt mer soja. Salta efter personlig smak.

10. Lägg upp på tallrikar eller i skålar , dekorera med lite färsk salladslök och servera omgående.

Dela det här receptet med dina vänner!