Lergrytebröd

Ingredienser

10portioner

  • 2dl
    Krossad råg (150 g)
  • 4dl
    Vatten
  • 5dl
    Yoghurt eller filmjölk
  • 3/4dl
    Mörk brödsirap
  • 2tsk
    Salt
  • 2tsk
    Hel kummin
  • 50g
    Jäst
  • 5dl
    Grovt rågmjöl (275 g)
  • 10dl
    Rågsikt (600 g)

Så lagar du

1. Koka krossad råg och vatten ca 15 minuter utan lock på svag värme. Rör då och då.

2. Häll blandningen i en bunke. Tillsätt filmjölk, sirap, salt och kummin. Tillsätt finfördelad jäst när blandningen svalnat till 37 grader.

3. Tillsätt rågmjöl och rågsikt och arbeta väl till en deg. Jäs ca 45 minuter under duk.

4. Blötlägg under tiden lergrytan i kallt vatten minst 15 minuter. Arbeta ihop den jästa degen i grovt rågmjöl och forma till en limpa. Pensla grytan och lock med olja. Lägg i limpan och jäs ca 20 minuter under lock.

5. Lägg på locket och ställ grytan längst ner i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda ca 1 timme och 40 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar yutterligare ca 30 minuter. Stjälp upp brödet och svep in det i bakdukar. Låt vila till nästa dag. Skiva det tunt.

Dela det här receptet med dina vänner!