Lingonparfaittårta

Publicerat:
2017-12-12Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 12portioner
Botten
- 10-15digestivekex
- 50gsmör
- 2tskkanel
Lingonparfait
- 300glingon
- 1dlströsocker
- 3mskströsocker
- 3äggulor
- 3dlvispgrädde
Mandelkottar
- mandelmassa
- mandlar
- kakao
Så lagar du
1. Botten: Smula sönder digestivekexen. Knåda ihop det mjuka smöret med smulorna och kanelen.
2. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant, 20–23 cm i diameter. Tryck ut botten i formen och ställ in i kylen.
3. Lingonparfait: Mosa 200 g lingon med 1 dl socker. Rör tills sockret smält.
4. Vispa äggulorna med 3 msk socker tills det blir fluffigt. Tillsätt de rårörda lingonen. Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen. Blanda ned 100 g hela lingon.
5. Häll parfaiten i formen och frys i minst 4 timmar. Ta fram tårtan i god tid innan servering, ½-1 timme i förväg. Lossa kanten och dekorera med lingon och mandelkottar.
Mandelkottar
1. Forma små koner av marsipan. Skär mandlarna i skivor. Det går att göra i vissa matberedare, skär annars försiktigt med kniv eller osthyvel för hand. Tunna mandelspån är för bräckliga.
2. Stick i mandelskivorna i marsipankonen lager för lager tills den ser ut som en kotte. Pudra kakao över mandelkotten.