Lingonpäron

Publicerat:
2017-09-27Tillagningstid:
Lingonpäron är en klassisk dessert där söta, krispiga päron möter lingonens syra. Jag gillar att smaksätta med både vanilj, kanel och ingefära, men man väljer själv. Stjärnanis ger också en god smakbrytning mot lakrits. Servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.
Ingredienser
8portioner
- 5dllingon
- 5dlvatten
- 5dlströsocker
- 1bit(ar)kanelstång
- 1kgfasta päron (8 st)
- 1ekologisk citron, skivad
- valfritt: ingefära, vanilj
Så lagar du
1. Koka upp lingon, vatten, socker och kanel, låt koka 10 minuter.
2. Skala päron och lägg ner dem och citron i lagen. Spara gärna stjälken, det gör det enklare att hantera päronen och blir tjusigt när du serverar dom.
3. Låt sjuda försiktigt tills päronen mjuknat något.
4. Lyft upp päronen, lägg på burk. Sila lagen och häll den över päronen så de täcks, skruva på locket. Jag brukar koka ner lagen ca 10 minuter för att få den lite mer simmig i konsistensen.
5. Förvara svalt.