Linguine med vårprimörer

Publicerat:
2016-08-10Tillagningstid:
Ingredienser
2 - 3portioner
Pastadeg
- 200gdurumvete
- 2ststora ägg
- en nypa salt
- fin polenta eller semolina
Sås
- 30gsmör
- 1kvist(ar)rosmarin
- 8-10stsparris
- 2stora nävar gröna ärtor
- 1stcitron, skalet och saften
- olivolja
- parmesanost
Så lagar du
Pastadeg
1. Lägg allt mjöl på ett bakbord eller i en skål och skapa en liten grop i mitten. Knäck äggen i gropen, tillsätt en nypa salt och blanda in ägget i mjölet med hjälp av en gaffel. Blanda så mycket du kan så degen inte blir kladdig. Oroa dig inte om det är klumpar i degen.
2. Fortsätt blanda tills degen blir smulig, lägg då degen på en lätt mjölad yta och knåda den tills du har en silkeslen och elastisk deg. Det man strävar efter är en textur som liknar trolldeg. Om degen är smulig är den för torr, addera då 1 tsk olivolja, om degen fastnar i dina händer är den för fuktig. Tillsätt då lite extra mjöl. Täck degen med plastfolie och låt vila i ca 30 minuter.
3. Ta en bit av degen i storleken av en tennisboll och tryck ihop den med fingrarna. Kom ihåg att resten av degen fortfarande ska vara övertäckt av plastfolie så den inte blir torr. Placera degbiten på en mjölad yta, kavla ut den till ett fyrkantigt ark av pasta som är ungefär lika tjock som två spelkort. Sprinkla över lite mjöl på båda sidorna av pastaplattan.
4. Vik ihop kanterna från kortsidan av plattan mot mitten som om du slår in ett paket. (I klippet ovan kan du se hur Michela gör). Använd en vass kniv och skär remsor som är ca 3 mm breda så få du linguine.
5. Om du har en pastamaskin, ta istället degen och kör den igenom pastamaskinen på den högsta inställning. Vik den i tre delar och upprepa tre gånger. När du har en fyrkantig form kan du köra den genom maskinen en inställning åt gången tills du har pastamaskinen inställd på det tunnaste. Om din pasta är för kladdig kommer den inte gå igenom så addera lite mjöl innan du kör degen genom maskinen. Kör den sedan genom maskinen med inställningen för tagliatelle eller linguine.
6. Lägg din pasta på brickor med lite polenta eller gryn, det hindrar degen från att fastna. Du kan också hänga pastan på rena galgar.
Upprepa processen tills du har använt all deg.
Sås
1. Gör iordning alla ingredienser till såsen innnan du kokar pastan.
2. Hacka av ändarna och topparna av sparrisen men spara topparna.
3. Använd en potatisskalare och skala stjälken på sparrisen till fina strimlor.
4. Smält smören i en medelstor stekpanna. När det börjar bubbla som champagne - tillsätt rosmarin. Låt koka tills rosmarinen är underbart krispig. Tillsätt sedan sparrisen, färska ärtor och citronskal, rör runt ordentligt.
5. Krydda med salt och peppar och smaka av.
6. Lägg linguinen i det kokande vattnet och koka tills den är al dente, färsk pasta tar under 2 minuter att koka.
7. När pastan är klar, ta en tång och lägg över pastan i stekpannan och blanda ihop med såsen. Servera i en skål med lite citronjuice, olivolja och parmesanost.
Kockens tips
Du kan använda torkad pasta om du inte har tid att göra färsk pasta.
Såsen är ett vårrecept men du kan anävnda flera olika grönsaker om du inte har sparris eller ärtor. Använd en potatisskalare för att hyvla i lite morötter och zucchini.
Om du hyvlar grönsaker väldigt tunt behöver de knappt någon koktid.
Du kan också tillsätta lite tonfisk för mer protein.
Om du har färsk linguine över, låt lufttorka i 1-2 dagar tills de är helt torra, då kan du spara dem i en glasburk i flera månader.