Linssoppa med chipotle

Publicerat:
2013-01-23Tillagningstid:
Chipotle-chilipulver är ganska het, med en fin rökig smak med ton av tobak och läder. Vill du ha en mildare soppa kan du utesluta eller tillsätta rökt mild paprika i stället.
Ingredienser
10portioner
- ¾kggul lök, 4 stora
- ¾kgmorötter, 7 stora
- 2stvitlöksklyftor, pressade
- 3mskolivolja
- 3mskmilt paprikapulver
- 1tskchipotle-chilipulver eller 2 tsk rökt paprikapulver
- 3burk(ar)krossade tomater à 400 g
- 400gröda linser
- 2 ½litervatten
- 4sthönsbuljongtärningar
- 2tsksalt
Tillbehör
- turkisk yoghurt
- 500gkryddiga korvar, t ex kabanoss, bratwurst eller sremska
Så lagar du
1. Skala och hacka löken. Skala och tärna morötterna. Fräs alltsammans i olivolja i en stor gryta tillsammans med vitlöken.
2. Tillsätt paprikapulver och chipotlepulver när löken mjuknat och låt det fräsa med en kort stund.
3. Tillsätt krossade tomater, linser, vatten, buljongtärningar. Låt sjuda under lock ca 45 minuter. Späd med mer vatten om den är för tjock. Smaka av med salt.
4. Slanta korvarna och stek dem. Servera till soppan tillsammans med turkisk yoghurt och oliv- och fetaostbröd.