Ljummen potatissallad med sockersaltad lax

Ljummen potatissallad med sockersaltad lax

Ingredienser

8portioner

Potatissallad

  • ca 1kg
    färskpotatis
  • 1st
    bunt grön sparris
  • 1st
    bunt rädisor (ca 10-15 st)
  • 1dl
    salladskapris
  • 4st
    salladslök
  • 1st
    blodgrape
  • 1knippa(or)
    dill
  • 1knippa(or)
    bladpersilja
  • 1knippa(or)
    fänkålsdill

Dressing

  • 3msk
    skånsk senap
  • 5msk
    olivolja
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    vatten från potatiskoket
  • salt och peppar

Garnering

  • Färsk riven pepparrot

Laxen

  • ca 1,2kg
    färsk laxfilé
  • 2msk
    socker
  • 1msk
    flingsalt
  • nymald peppar

Så lagar du

Koka potatisen och spara vattnet från potatiskoket.

Skär ner sparrisen i lagom stora bitar och slå det varma potatisvattnet över sparrisen. Låt sparrisen stå i vattnet cirka 1-2 minuter beroende på hur pass tjock sparrisen är. Spara 1 dl av vattnet till dressingen.

Dela de kokta potatisarna och skär ner alla övriga ingredienser i lagom stora bitar.

Filéablodgrapen och hacka örterna.

Häll allt i en stor skål eller lägg upp på ett stort fat.

Blanda samman ingredienserna till dressingen i en kastrull över värme på spisen och slå sedan dressingen varm över salladen. Riv pepparroten över salladen innan den serveras.

Gnid in laxen med salt, socker och nymald peppar. Låt laxen stå cirka 30 minuter. Torka av överflödigt salt och socker som inte har smält.

Skär upp i lämpliga portionsbitar. Stek på hög värme utan fett i en stekpanna.

Dela det här receptet med dina vänner!