Ljummen potatissallad med sockersaltad lax

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
8portioner
Potatissallad
- ca 1kgfärskpotatis
- 1stbunt grön sparris
- 1stbunt rädisor (ca 10-15 st)
- 1dlsalladskapris
- 4stsalladslök
- 1stblodgrape
- 1knippa(or)dill
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1knippa(or)fänkålsdill
Dressing
- 3mskskånsk senap
- 5mskolivolja
- 1mskvitvinsvinäger
- 1dlvatten från potatiskoket
- salt och peppar
Garnering
- Färsk riven pepparrot
Laxen
- ca 1,2kgfärsk laxfilé
- 2msksocker
- 1mskflingsalt
- nymald peppar
Så lagar du
Koka potatisen och spara vattnet från potatiskoket.
Skär ner sparrisen i lagom stora bitar och slå det varma potatisvattnet över sparrisen. Låt sparrisen stå i vattnet cirka 1-2 minuter beroende på hur pass tjock sparrisen är. Spara 1 dl av vattnet till dressingen.
Dela de kokta potatisarna och skär ner alla övriga ingredienser i lagom stora bitar.
Filéablodgrapen och hacka örterna.
Häll allt i en stor skål eller lägg upp på ett stort fat.
Blanda samman ingredienserna till dressingen i en kastrull över värme på spisen och slå sedan dressingen varm över salladen. Riv pepparroten över salladen innan den serveras.
Gnid in laxen med salt, socker och nymald peppar. Låt laxen stå cirka 30 minuter. Torka av överflödigt salt och socker som inte har smält.
Skär upp i lämpliga portionsbitar. Stek på hög värme utan fett i en stekpanna.