Ljummen skördesallad med kantareller, aioli & eftermarinerad flankstek

Ljummen skördesallad med kantareller, aioli & eftermarinerad flankstek

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    färsk svamp, ansad och delad i bitar
  • 2st
    röda lökar, klyftade
  • 800g
    blandade grönsaker tex sparrissallad, mangold, sockerärtor, squash
  • 1st
    stort salladshuvud
  • smör
  • salt & peppar

Aioli

  • 1st
    ägg
  • 1 tsk
    dijonsenap
  • ½tsk
    rödvinsvinäger
  • 2dl
    olivolja eller rapsolja
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    vitpeppar

Eftermarinerad flankstek, 4 port

  • 600g
    flankstek
  • 2msk
    fransk senap
  • ½dl
    cocktailkapris, hackad
  • ½dl
    rapsolja
  • 1msk
    balsamvinäger
  • 1dl
    färska örter, hackade (blanda tex bladpersilja, timjan, rosmarin)
  • smör
  • salt & peppar

Så lagar du

Om du föredrar vegetariskt går det bra att byta ut flanksteken mot skivad halloumi, sojabiffar eller quorn, stek gyllene och häll över samma marinad efteråt.

1. Tillaga kött och aioli (nedan). Hetta upp stekhällen, woka svamp och lök i smör, låt ev vätska koka in, för åt sidan.

2. Woka grönsakerna i smör, blanda allt, smaka av med salt och peppar.

3. Skölj och riv salladen i bitar, lägg på ett fat och toppa med svampblandning och kött. Ringla aioli över.

Servera gärna med ett gott brytbröd.

Aioli

1. Lägg samtliga ingredienser med önskad smaksättning, se ovan, i en mixerbägare. Det är viktigt att de har samma temperatur, annars kan såsen spricka.

2. Mixa med stavmixer, börja nerifrån och för den uppåt ett par gånger.

Flankstek

1. Stek köttet runt om i smör till innertemp 57 grader för blodigt 62 grader för medium. Salta, peppra och bred senap över köttet.

2. Låt köttet vila 20 minuter. Blanda kapris, olja, vinäger och örter. Skiva köttet och häll på marinaden. Köttet kan förberedas helt färdigt så långt som dagen innan.

Dela det här receptet med dina vänner!