Lök- och vitkålssoppa med lammfrikadeller

Lök- och vitkålssoppa med lammfrikadeller

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftiga frikadeller med rik smak av lök och sötma från äpple.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    vitkål
  • 2st
    gula lökar
  • 1st
    rödlök
  • 100g
    purjolök
  • 2dl
    kalvbuljong
  • 2 ½ liter
    vatten
  • 5st
    svartpepparkorn

Timjan

  • 400g
    lammfärs
  • 1st
    ägg
  • 1 ½dl
    mjölk
  • 1dl
    ströbröd
  • 2msk
    smör
  • 2dl
    matvete
  • 2st
    små äpplen
  • 3msk
    bladpersilja
  • 1dl
    matolja
  • 1tsk
    honung
  • 1msk
    fransk senap

Salt och nymalen vitpeppar

    Så lagar du

    1. Skär vitkålen i tunna strimlor. Skala och hacka lökarna samt strimla purjolöken, spara en av de gula lökarna till frikadellerna.

    2. Bryn vitkål och lök väl i en stor kastrull med smöret.

    3. Slå i kalvbuljong och 1,5 l vatten och tillsätt svartpeppar.

    4. Låt soppan sjuda sakta i ca 35-40 minuter. Smaka av med salt.

    5. Blanda ihop mjölk med ströbröd, låt svälla i ca 5 minuter.

    6. Blanda ihop lammfärs med mjölk, ströbröd, ägg samt löken. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.

    7. Rulla färsen till stora köttbullar och lägg ner i soppan när de återstår 15 minuter av koktiden.

    8. Koka upp 1 l saltat vatten, lägg i matvetet och koka under lock på svag värme i 15 minuter. Låt stå och dra i vattnet någon minut. Sila och ställ kallt.

    9. Finhacka äpplet och persiljan, vispa ihop senap, matolja, honung samt den hackade äpplet och persiljan.

    10. Rör i det kokta matvetet. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

    Dela det här receptet med dina vänner!