Lök- och vitkålssoppa med lammfrikadeller

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400gvitkål
- 2stgula lökar
- 1strödlök
- 100gpurjolök
- 2dlkalvbuljong
- 2 ½ litervatten
- 5stsvartpepparkorn
Timjan
- 400glammfärs
- 1stägg
- 1 ½dlmjölk
- 1dlströbröd
- 2msksmör
- 2dlmatvete
- 2stsmå äpplen
- 3mskbladpersilja
- 1dlmatolja
- 1tskhonung
- 1mskfransk senap
Salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
1. Skär vitkålen i tunna strimlor. Skala och hacka lökarna samt strimla purjolöken, spara en av de gula lökarna till frikadellerna.
2. Bryn vitkål och lök väl i en stor kastrull med smöret.
3. Slå i kalvbuljong och 1,5 l vatten och tillsätt svartpeppar.
4. Låt soppan sjuda sakta i ca 35-40 minuter. Smaka av med salt.
5. Blanda ihop mjölk med ströbröd, låt svälla i ca 5 minuter.
6. Blanda ihop lammfärs med mjölk, ströbröd, ägg samt löken. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
7. Rulla färsen till stora köttbullar och lägg ner i soppan när de återstår 15 minuter av koktiden.
8. Koka upp 1 l saltat vatten, lägg i matvetet och koka under lock på svag värme i 15 minuter. Låt stå och dra i vattnet någon minut. Sila och ställ kallt.
9. Finhacka äpplet och persiljan, vispa ihop senap, matolja, honung samt den hackade äpplet och persiljan.
10. Rör i det kokta matvetet. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.