Lussebullar

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
- 25gjäst
- 4dlljummet vatten
- 100gsmält smör
- 1ägg
- 12-13dlvetemjöl
- 1dlsocker
- 1tskgrovt salt
- 1tskhel saffran
- ägg till pensling
Så lagar du
1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda grundligt. Spara lite av mjölet. Det är svårt att säga exakt hur mycket som behövs. Ta hellre för lite än för mycket. Degen är kladdig, det ska den vara.
2. Ställ degen till hävning på ett svalt ställe tills den jäst ordentligt. Sedan kan den formas till olika figurer.
3. I allmänhet ska bakverk jäsa varmt andra gången. Degen ska penslas med ägg så snart den har formats på plåtarna - innan man ställer den till jäsning. Sedan gräddar man i 200 grader under förbluffande kort tid.
4. Lussebullarna formas antingen som traditionella figurer eller som fri fantasi - som kringlor, snurror, kusar eller fåglar. Fåglar är knutar som man klipper upp "stjärtfjädrar" på, klipper en liten näbb och tar korinter till ögon.