Lyxig fiskgryta

Publicerat:
2020-04-29Ingredienser
4portioner
- 1gul lök, hackad
- 2klyfta(or)vitlök, hackade
- 2burk(ar)tomater, välj gärna krossade eller små
- salt och peppar
- olja
- timjan
- strösocker
- 4 portionsbitartorskrygg, eller annan fisk du gillar
Topping
- fetaost
- oliver
- färska örter, t ex rosmarin
- 600gblandade färska grönsaker, i bitar
Så lagar du
Tomatsås eller köp färdig
1. Fräs lök och vitlök i olja utan att de får färg. Häll i tomater, skölj ur burkarna med vatten, häll i det också i grytan. Låt puttra ihop 10 minuter. Smaka av med kryddorna.
2. Lägg ner fisken, täck med lock och låt koka tills den är färdig. Det tar 5-10 minuter. Woka under tiden grönsaker. Lägg grönsakerna i grytan och garnera med din önskade topping.
3. Ett tips är att redan i förväg salta och peppra fisken så att det rimmas lite lätt innan tillagningen. Jag hittade en burk marinerade kronärtskockor i kylen, så jag halverade några och la i. Det är ett tips om man vill göra en vegetarisk variant. Byt ut fisken mot dem och svarta bönor. Hur gott som helst.
4. Jag serverade med kokt potatis som jag mosat lätt med baksidan på en slev och blandat med lite smör, dill och flingsalt. Så väljer man själv hur festlig man vill göra den. Ett brytbröd är ljuvligt till, så man kan fånga upp den goda såsen.
Tips
Nyckeln till en stressfri bjudning är att preppa allt man kan. I det här receptet kan du göra tomatsåsen helt klar, rimma fisken, skära grönsaker, göra saffranscrème och lägga upp topping på en bricka så det bara är att montera i sista minuten. Det fiffiga med krossad potatis är att det är inte hela världen om den kokar sönder.