Lyxig hummerpasta

Lyxig hummerpasta

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxig hummerpasta för två med krämig smakrik sås. Egen fond med både vin och cognac ger underbar smak.

Ingredienser

2portioner

  • 1st
    hummer
  • 2msk
    olja
  • 4msk
    cognac eller brandy, (2 msk för flambering)
  • 1st
    fänkål
  • 1st
    morot
  • 1st
    schalottenlök
  • 2-3cm
    spansk peppar, skivad - eller 1 krm chiliflakes
  • 1tsk
    tomatpuré
  • 6dl
    vatten
  • 1,5 - 2dl
    vitt vin
  • 1,5dl
    vispgrädde
  • salt & vitpeppar
  • 200g
    pasta, t.ex. linguine, fettuccine eller pappardelle
  • 100g
    cocktailtomater
  • gräslök, fint skuren

Så lagar du

  1. Ta bort magen som sitter uppe vid huvudet och gälarna som sitter under skölden vid benen. Ta ut köttet och ta tillvara hummersmöret.
  2. Krossa klorna och försök få ut köttet så helt som möjligt. Krossa skalen så mycket det går i mortel eller med vass kniv.
  3. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs skalen tills det börjar dofta hummer.
  4. Ta grytan från värmen och se till att du inte har något ovanför som fatta eld. Ha även ett lock till hands. Häll på 2 msk cognac och tänd på direkt.
  5. Ställ tillbaks grytan på spisen och tillsätt fänkål, morot, schalottenlök, chili och tomatpuré. Fräs någon minut och tillsätt sedan 6 dl vatten, 1½ dl vin. Sjud 20 minuter.
  6. Sila av skal och grönsaker från hummerfonden och häll tillbaks den i grytan.
  7. Koka utan lock tills fonden är reducerad till ca 2 dl.
  8. Tillsätt grädden, 2 msk cognac och 2 msk vin. Koka ner såsen tills drygt 2 dl återstår. Smaka av med salt och lite peppar.
  9. Koka pastan men avbryt när drygt 1 minut återstår av koktiden.
  10. Häll av pastavattnet och blanda den avrunna pastan med såsen. Låt sjuda ihop med såsen någon minut.
  11. Skär hummerköttet i bitar, men spara klorna. Tillsätt hummerköttet till pastan tillsammans med tomaterna och låt allt bli varmt. Smaka av.
  12. Strö över gräslök och lägg upp på varma tallrikar. Toppa med hummerklo och gärna lite fänkålsdill.

Dela det här receptet med dina vänner!