Lyxig hummerpasta

Publicerat:
2021-02-10Tillagningstid:
Lyxig hummerpasta för två med krämig smakrik sås. Egen fond med både vin och cognac ger underbar smak.
Ingredienser
2portioner
- 1sthummer
- 2mskolja
- 4mskcognac eller brandy, (2 msk för flambering)
- 1stfänkål
- 1stmorot
- 1stschalottenlök
- 2-3cmspansk peppar, skivad - eller 1 krm chiliflakes
- 1tsktomatpuré
- 6dlvatten
- 1,5 - 2dlvitt vin
- 1,5dlvispgrädde
- salt & vitpeppar
- 200gpasta, t.ex. linguine, fettuccine eller pappardelle
- 100gcocktailtomater
- gräslök, fint skuren
Så lagar du
- Ta bort magen som sitter uppe vid huvudet och gälarna som sitter under skölden vid benen. Ta ut köttet och ta tillvara hummersmöret.
- Krossa klorna och försök få ut köttet så helt som möjligt. Krossa skalen så mycket det går i mortel eller med vass kniv.
- Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs skalen tills det börjar dofta hummer.
- Ta grytan från värmen och se till att du inte har något ovanför som fatta eld. Ha även ett lock till hands. Häll på 2 msk cognac och tänd på direkt.
- Ställ tillbaks grytan på spisen och tillsätt fänkål, morot, schalottenlök, chili och tomatpuré. Fräs någon minut och tillsätt sedan 6 dl vatten, 1½ dl vin. Sjud 20 minuter.
- Sila av skal och grönsaker från hummerfonden och häll tillbaks den i grytan.
- Koka utan lock tills fonden är reducerad till ca 2 dl.
- Tillsätt grädden, 2 msk cognac och 2 msk vin. Koka ner såsen tills drygt 2 dl återstår. Smaka av med salt och lite peppar.
- Koka pastan men avbryt när drygt 1 minut återstår av koktiden.
- Häll av pastavattnet och blanda den avrunna pastan med såsen. Låt sjuda ihop med såsen någon minut.
- Skär hummerköttet i bitar, men spara klorna. Tillsätt hummerköttet till pastan tillsammans med tomaterna och låt allt bli varmt. Smaka av.
- Strö över gräslök och lägg upp på varma tallrikar. Toppa med hummerklo och gärna lite fänkålsdill.