Lyxig rösti med bacon och äpple

Publicerat:
2015-12-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- ½stgul lök, finhackad
- 2msksmält smör
- 2sttimjankvistar, plockade blad
- 4ststora potatisar, t.ex. Asterix
- 1bit(ar)kålrot
- 1bit(ar)rotselleri
- 1stänksmör till stekning
- 1stäpple i tunna skivor
- 150gbacon
- 8skiva(or)Almnäs tegelost (ca 100 g), alt. Comte
Senapsvinägrett
- 1mskdijonsenap
- 1mskchampagnevinäger eller en lagrad vitvinsvinäger
- 1mskvatten
- 3mskolivolja
- efter smaksalt och svartpeppar
Så lagar du
1. Svetta löken mjuk i rikligt med smör. Ta av från värmen och riv i timjan och finhackad rosmarin.
2. Tvätta potatisen och övriga rotfrukter och grovriv den med skal. Blanda med löken och smaka av med salt.
3. Värm upp en stekpanna och pensla botten med smör. Pressa i de rivna rotfrukterna i ett jämnt lager och bryn försiktigt. När kanten börjar bli gyllenbrun, värm upp en lika stor stekpanna (som är ugnstålig) och pensla botten med smör.
4. Lägg pannorna mot varandra och stjälp över röstin så att du vänder den. Stek på andra sidan till en fin färg. Baka klart i ugn på 150 grader tills röstin är mjuk rakt igenom.
5. Stek bacon och lägg på tillsammans med ett äpple i tunna skivor på röstin när den är färdigstekt. Fördela nystekta ägg över röstin och lägg på ostskivorna. Värm 2 minuter i ugn på 220 grader så att osten smälter. Servera toppad med senapsvinägretten.