Lyxiga lussebullar med julmustkorinter och vit choklad

Publicerat:
2017-12-08Tillagningstid:
Ingredienser
50portioner
- 5dlmjölk, 3%
- 3kuvert saffran
- 1 ½dlströsocker
- 50gjäst
- 1tsksalt
- 1dlvispgrädde
- 16-17dlvetemjöl
- 200gsmör, mjukt
Fyllning
- 200gsmör
- 200gvit choklad, hackad
- 200gmandelmassa, riven
- 1dlkorinter + 1 dl julmust
- 1ägg, till pensling
- pärlsocker eller hackad mandel
Så lagar du
1. Häll julmust över korinterna. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.
2. Blanda mjölk och saffranssocker, låt dra ett tag (har du bråttom värm till 37 grader så går det fortare att jäsa).
3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och grädde.
4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt med plastfolie över natten i kyl (eller 1 timme under bakduk om du bakat på varm degvätska).
5. Ta fram och dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25x30 cm.
6. Bred på smör, strö över choklad, korinter och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.
7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti. Om du vill ha extra glansiga bullar kan du nu pensla dem med sockerlag (koka upp 1 dl vatten med 1 dl strösocker och valfria kryddor, låt svalna).
Tips
Baka ut som lussehjärtan med nötkräm
1. Kavla ut till en platta, bred på nöt- och chokladkräm. Rulla ihop som kanelbullar fast från båda sidor.
2. Skär i skivor, lägg på plåt. Grädda och jäs enligt ovan.
Baka ut längder/krans
1. Skär degplattan i fyra lika stora längder. Bred fyllning på tre av längderna. Stapla längderna på varann, den utan fyllning överst.
2. Vrid/snurra hela längden och lägg på plåt. Låt jäsa ca 20 minuter, pensla med ägg.
3. Grädda på 175 grader vanlig ugn tills genombakad.
4. Pensla med sockerlag och låt svalna. Glasera med florsockerglasyr. Toppa gärna med hackade pistagekärnor.