Mac 'n' cheese

Publicerat:
2019-03-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4dlmakaroner eller rigatoni
- 200griven ost
- 2mskmajsstärkelse
- 2mskvatten
- 2msksmör att smörja formen med
- 1röd lök
- 150-200gchorizo
- 50gärtskott
- 50gsoltorkade tomater
- 1äggula
- 2dlstandardmjölk
- 2dlgrädde
- 2dlkrossad fröknäcke
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Eriks kommentar
Just nu en riktigt het rätt på sociala medier runt om i världen. Mac'n'cheese är också en mycket populär rätt på Street Food-scenen och som tillbehör till mycket kötträtter. Kanske kommer den snart att ta över potatisgratängen som det populäraste tillbehöret? Mac'n'cheese finns säkert lika många varianter som det finns köttbullsrecept. Variera mellan olika ostar: Det funkar med nästan alla typer av ost. Det är bara fantasin som sätter stopp för din kreativitet./Erik Brännström
1. Riv osten.
2. Koka pastan enligt instruktionerna på förackningen. Häll av vattnet och kyl ner makaronerna i kallt vatten.
3. Stek lök och korven. Lägg över i en sil så att fettet rinner av.
4. Koka ihop grädde och mjölk. Red med majsstärkelse och koka upp.
5. Vänd försiktigt ner äggulan utan att den får koka. Vänd sedan i osten, men spara 1/3 till toppen. Låt smälta. Blir smeten för tjock så späd med lite mjölk.
6. Blanda därefter i pastan samt löken, korven och hacka i soltorkade tomaterna och ärtskotten.
7. Smörj en ugnsfast form med smör och häll i ca 1 dl fröknäcke och ”klä” väggarna med. Vänd ner smeten, avsluta med resten av osten och toppa med de krossade fröknäcket.
8. Grädda i ugn i 200 grader i 15-20 min.
Tips
Använd den ost du har i kylen men mitt tips är cheddarost eller en fin Gruyère. Variera mellan chorizo och andra korvar du gillar.