Macarons

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
5 - 7portioner
- 240gsötmandel
- 240gäggvita (ca 6 st)
- 120gströsocker
- 450gflorsocker, siktat
- valfritt: karamellfärg, rivet skal av 1 citron eller lime
Citronkräm:
- 50gflorsocker
- 50glemon curd (alt fast sylt av t.ex. hallon)
- 150gsmör, mjukt
- 150gnaturell färskost
- 2citroner, det gula av skalet rivet
Så lagar du
1. Mixa mandel i matberedare till ett fint mjöl.
2. Vispa äggvita till hårt skum (långsamt i början), tillsätt strösocker under vispningen.
3. Rör ner florsocker, hälften av mandelmjölet och ev. färg. Vänd försiktigt ner resten av mandelmjölet.
4. Fyll i spritspåse och spritsa ut 30 rundlar på bakplåtspapper (stora som 5-kronor) per plåt.
5. Slå ner plåten i bänken en gång. Låt stå i rumstemperatur 15-20 minuter, värm under tiden ugnen till 150 grader.
6. Grädda långt ner i ugnen 10-12 minuter, det går bra att grädda 2 plåtar åt gången. Kakorna ska inte få färg.
7. Låt svalna.
8. Gör citronkräm (se nedan), spritsa på botten av hälften av kakorna och lägg ihop.
Receptet ger ca 120 st. enkla macarons, 4 plåtar.
Citronkräm:
Vispa ihop samtliga ingredienser, fyll i spritspåse.
Om du vill kan du byta ut lemon curd mot hallonsylt eller nutella.