Madeirainlagda plommon

Madeirainlagda plommon

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

8portioner

  • 37cl
    madeira
  • 1st
    vaniljstång
  • 1bit(ar)
    kanelstång
  • 1st
    citron
  • 1msk
    pressad citron
  • 2dl
    brun farin
  • 1kg
    plommon

Tillbehör:

  • lättvispad grädde

Så lagar du

1. Häll vinet i en kastrull. Halvera och skrapa ur fröna från vaniljstången däri. Lägg även i vaniljstången, kanelstång, citronskal, citronsaft och farinsocker. Koka upp och låt sjuda 10 min.

2. Skär ett litet snutt i varje plommon. Skålla dem några åt gången i kokande vatten ca 15 sekunder. Dra av skalet och lägg dem i vinlagen och sjud någon minut.

3. Dra kastrullen från värmen. Låt plommonen svalna i lagen. De kan antingen serveras ljumma eller kalla. Ta upp kanelstången om de ska ligga länge i lagen. Vill du förvara dem länge är det säkrast att frysa in dem i lagen och tina långsamt i kylskåp. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass. Lagen som blir över kan frysas igen och användas till exempelvis att koka in katrinplommon.

Dela det här receptet med dina vänner!