Madeirakaka med bär och varm chokladsås

Publicerat:
2015-10-22Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Madeirakaka med bär
- 1stvailjstång, fröna
- 175gfarinsocker
- 2mskmörk rom eller portvin
- 2tskmald kanel
- 2tskmald ingefära
- 1kgfärska bär
- 2stmadeirakakor, färdiga
- färsk mynta
Chokladsås
- 125gvispgrädde
- 100gmörk choklad
- 3mskhett vatten
Så lagar du
Madeirakaka med bär
1. Lägg sockret och 100 ml vatten i en kastrull på medelvärme och rör tills sockret löst sig. Rör sedan i rom/portvin och vaniljen och höj värmen så att det kokar. Låt koka i 3-4 minuter, så att du får en tunn sirapsliknande sås. Tillsätt ingefära och kanel och sänk till låg värme.
2. Spara 250 g bär till garnering och 250 g i en annan skål. Tillsätt resten, 500 g, till sirapskoket. Koka på låg värme tills bären är mjuka med fortfarande har kvar sin form. Ställ av från plattan och låt svalna i 20 minuter.
3. Klä en långsmal och hög form med plastfolie. Skär upp madeirakakan i 2 cm tjocka skivor.
4. Tillsätt 250 g bär till den svalnade sirapen. Sila och ta tillvara på sirapen. Pressa inte på bären, utan låt de rinna av långsamt.
5. oppa brödskivorna i sirapen helt och hållet. Täck formens kanter och botten men skivorna. Spara några skivor till toppen.
6. Häll i de avrunna bären i den nu brödtäckta formen. Täck dem men någar skivor doppat madeirabröd.
7. Täck formen med extra plastfolie och lägg något platt och tungt på, för att pressa ihop kakan. Placera i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
8. Ta ut kakan ur formen och pensla med kvarvarande sirap. Skär upp i skivor, pudra med florsocker och garnera med bär och myntablad. Servera med chokladsås.
Chokladsås
1. Koka upp grädden och ta av från värmen precis innan den börjat koka. Bryt i chokladen i grädden och låt smälta. Rör varsamt ihop.
2. Tillsätt varmt vatten för en lagom flytande konsistens.