Majs-chowder

Publicerat:
2016-03-21Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 150gbacon
- 2stschalottenlökar
- 3klyfta(or)vitlök
- 500gpotatis (2-3 riktigt stora)
- 3ststora majskolvar, eller 400 g majskorn
- 2dlvitt vin
- 6dlgrönsaksbuljong
- 1dlgrädde
- 1stcitron: skalet och en skvätt av saften
- 1nypa(or)cayennepeppar
- efter smakfärsk koriander
- efter smakvårlök
Så lagar du
1. Skär baconet i små bitar och lägg i en stor kastrull. Bryn tills det är knaprigt (tillsätt olivolja ifall det verkar som om baconet fastnar i kastrullen)
2. Under tiden baconet bryns, finhacka löken och vitlöken, skala och skär potatisen i munsbitar.
3. Håll majskolvarna upprätt och skär av kornen med en vass kniv. Samla i en skål men lägg 1 dl korn åt sidan för att rostas.
4. Tillsätt 1 msk olivolja i kastrullen (om du inte redan gjort det) och sautera löken och vitlöken med baconet i cirka 5 minuter tills de mjuknat.
5. Häll i vinet och reducera till hälften.
6. Tillsätt grönsaksbuljong och potatis. Smaksätt med lite salt och småkoka cirka 10 minuter, tills potatisen mjuknat en aning men ännu har tuggmotstånd.
7. Tillsätt majskornen (förutom det du lagt åt sidan) i kastrullen och koka ytterligare cirka 6 minuter tills potatisen är mjuk.
8. Häll ¼ av soppan i en blender eller matberedare (du kan även använda stavmixer) och mixa till en slät sörja.
9. Häll tillbaka sörjan i soppan, häll i grädde och smaksätt med rivet citronskal, en skvätt citronsaft, salt, cayennepeppar och svartpeppar.
10. Rosta de sparade majskornen på grill-läget i ugnen cirka 5 minuter tills kornen fått redigt med färg. Finhacka koriandern och vårlöken.
11. Servera soppan toppad med de grillade majskornen och färsk koriander och vårlök.
Tips: I stället för färsk majs går det bra att använda fryst. Tillsätt mer grädde om du vill ha en riktigt gräddig soppa.