Ingredienser
4portioner
- 4stnoriark
- 1stgurka
- 1stavokado
- 1ströd paprika
- 1stmorot
- 75gkallrökt eller gravad lax
- 1paketkrabbpinnar
- wasabi
Sushiris
- 4dljapanskt rundkornigt ris
- 5dlvatten
- ½dlsushivinäger
Tillbehör
- japansk soja
- wasabi
- sushi gari
Så lagar du
1. Skölj riset noga under rinnande kallt vatten. Låt det sedan stå med 5 dl vatten i en kastrull ca 2 timmar eller längre. Koka sedan riset - direkt i blötläggningsvattnet - livligt i en minut, sänk temperaturen och koka på mycket svag värme ca 20 minuter under tättslutande lock. Ställ kastrulle åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter, fortfarande med locket på.
2. Förbered allt som du vill ha i rullen genom att skära ingredienserna i så långa stavar det går. Morot ocg paprika kan skäras lika långa som noriarket är brett.
3. Häll upp riset i en bunke. Tillsätt vinägern blandad med socker och salt. Fläkta riset så att det svalnar.
4. Lägg ett noriark med den blanka och släta sidan neråt mot bambumattan. Ränderna i noriarket ska ligga paralellt med snörena i mattan. (Istället för bambumatta kan bakplåtspapper användas).
5. Fördela riset på noriarket och platta försiktigt till det utan att pressa eller trycka. Lämna några centimeter i ena kortänden.
6. Lägg en mycket tunn sträng med wasabi en bit in och lägg sedan på ingredienserna likt en pyramid.
7. Rulla ihop med hjälp av bambumattan. Fukta med vatten den bit av noribladet som inte har ris på sig och fäst ihop rullen.
8. Skär upp rullarna i lagom stora bitar och servera med tillbehören.