Malfatti med smör och salvia

Pasta på fin tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

Malfatti betyder dåligt gjorda på italienska. Det syftar på att rätten i princip är ravioli eller tortellini utan pasta. Men det här är härligt luftiga bollar som smakar mycket spenat och så smör och salvia som smakhöjare!

Ingredienser

4portioner

  • 200g
    fryst bladspenat eller förvälld färsk spenat
  • 1msk
    smör
  • 250g
    ricotta
  • 1
    ägg
  • 2st
    äggulor
  • 70g
    riven parmesan
  • ½dl
    rivet dagsgammalt bröd eller panko
  • ¾dl
    mjöl
  • ½tsk
    salt
  • efter smak
    riven muskot och svartpeppar

Till servering

  • 75g
    smör
  • ca 10
    salviablad
  • riven parmesan

Så lagar du

1. Värm den frysta spenaten i en kastrull och lägg i en matsked smör. Fräs i några minuter och lägg upp i en skål. Krama ur spenaten och hacka den fint.

2. Blanda ricottan med ägg, äggulor, mjöl och rivet bröd. Salta, peppra och tillsätt lite riven muskot. Rör till en jämn smet. Blanda ner den finhackade spenaten och riven parmesan. Tips: Gör din egen ricottaost.

3. Blöt en sked i kallt vatten och forma jämna bollar av smeten. Lägg upp dem på en mjölad bricka och låt torka i ca 30 minuter.

4. Koka upp mycket vatten. Tillsätt en matsked salt. Lägg i malfattibollarna några stycken i taget och vänta tills de flyter upp till ytan. Låt koka i ytterligare några minuter innan du fångar upp dem med en hålslev och lägg upp på ett uppvärmt fat.

5. Bryn smör och salvia lite lätt och häll smöret över malfattibollarna. Servera med riven parmesan.

Dela det här receptet med dina vänner!