Maltlimpa - Mallaslimppu

Publicerat:
2016-02-23Tillagningstid:
För finländare är bröd heligt. Som den här klassiska maltlimpan: En kär aningens söt limpa som även kallas skärgårdslimpa.
Ingredienser
- 1literäppeljuice, eller annan vätska
- 3dlrågmjöl
- 3dlhavrekli
- 3dlmalt
- 100gjäst
- 3dlsirap
- 1msksalt
- 12dlvetemjöl
Så lagar du
1. Värm äppeljuicen till ca 37°. Blanda i jästen och rör så att den löser sig.
2. Blanda ner salt och sirap. Efter det rågmjöl, havrekli och malt. Sist vetemjölet i omgångar.
3. Täck bunken och låt jäsa på dragfri plats i 1 ½ h.
4. Fördela smeten i tre smorda brödformar. Grädda i ugnen på 175° i totalt 1 ½ h.
5. Efter 45 minuter kan du ta ut limporna och pensla dem med sirapsvatten, det vill säga lite sirap utrört i vatten. In med limporna i ugnen igen, och samma procedur då de är klara!