Ingredienser
8portioner
- 5literopastöriserad mjölk ( direkt från bonden!)
- 125gmjöl
- 1mskostlöpe
- 5dlgrädde
- 4stägg
- 100gsocker
- 25ghackad sötmandel
- 2-3sthackad bittermandel
- 1hgsmör
Brorsan Pers glass
- 1/3stäggulor
- 1 1/2dlsocker
- 2/3dlgrädde
- 62gphiladelfiaost
- 3stäggvitor
Ekhults drottningsylt
- 200gvildhallon
- 600gvilda blåbär
- 200gamerikanska blåbär
- 1kgsyltsocker
Garnering
- 3dlgrädde
- lite gurkört
Så lagar du
1. Gör en mjölredning: vispa mjölet med ca 1 dl mjölk
2. Värm mjölken till 30-37 gr ( max 37 annars dör löpen)
3. Vispa ner redningen
4. Rör i ostlöpen i en tunn stråle
5. Låt stå i ca 30-45 min - rör ej under tiden!
6. Vispa kraftigt så det separerar
7. Låt stå ca 30 min
8. Sila bort vasslen i en stor sil ( vasslen är god att baka bröd på!)häll ostmassan i en bunke
9. Vispa ägg, socker och grädde med en vanlig visp. Tillsätt mandeln. Blanda med ostmassan. Häll sedan i aluminiumformar el ostkakeform om du har.
10. Grädda i 175 gr i ca 1-1,5 timme ( 2 cm tjock smet= 60 min, 3-4 cm =70 min)
Brorsan Pers glass (ca 1½ liter):
Vispa äggulor och socker. Vispa grädde och philadelfiaost. Blanda. Vispa äggvitorna och tillsätt i blandningen. Häll i form och frys.
Ekhults drottningsylt (1 stor burk):
Blanda allt i en gryta och koka i cirka 2-5 min. Skumma om det behövs. Häll upp i en burk.