Mamma Elins ostkaka

Småländsk ostkaka

Ingredienser

8portioner

  • 5liter
    opastöriserad mjölk ( direkt från bonden!)
  • 125g
    mjöl
  • 1msk
    ostlöpe
  • 5dl
    grädde
  • 4st
    ägg
  • 100g
    socker
  • 25g
    hackad sötmandel
  • 2-3st
    hackad bittermandel
  • 1hg
    smör

Brorsan Pers glass

  • 1/3st
    äggulor
  • 1 1/2dl
    socker
  • 2/3dl
    grädde
  • 62g
    philadelfiaost
  • 3st
    äggvitor

Ekhults drottningsylt

  • 200g
    vildhallon
  • 600g
    vilda blåbär
  • 200g
    amerikanska blåbär
  • 1kg
    syltsocker

Garnering

  • 3dl
    grädde
  • lite gurkört

Så lagar du

1. Gör en mjölredning: vispa mjölet med ca 1 dl mjölk
2. Värm mjölken till 30-37 gr ( max 37 annars dör löpen)
3. Vispa ner redningen
4. Rör i ostlöpen i en tunn stråle
5. Låt stå i ca 30-45 min - rör ej under tiden!
6. Vispa kraftigt så det separerar
7. Låt stå ca 30 min
8. Sila bort vasslen i en stor sil ( vasslen är god att baka bröd på!)häll ostmassan i en bunke
9. Vispa ägg, socker och grädde med en vanlig visp. Tillsätt mandeln. Blanda med ostmassan. Häll sedan i aluminiumformar el ostkakeform om du har.
10. Grädda i 175 gr i ca 1-1,5 timme ( 2 cm tjock smet= 60 min, 3-4 cm =70 min)

Brorsan Pers glass (ca 1½ liter):

Vispa äggulor och socker. Vispa grädde och philadelfiaost. Blanda. Vispa äggvitorna och tillsätt i blandningen. Häll i form och frys.

Ekhults drottningsylt (1 stor burk):

Blanda allt i en gryta och koka i cirka 2-5 min. Skumma om det behövs. Häll upp i en burk.

Dela det här receptet med dina vänner!