Mammas bacon- och ostspäckade älgfärsbullar

Publicerat:
2021-11-18Tillagningstid:
Under hösten är det alltid gott med något vilt, både när det gäller protein och god höstsvamp. I vår familj är älgfärsbullar en favorit och för att få dem lite extra goda späckas de med både bacon och ost.
Ingredienser
4portioner
Älgfärsbullar
- 500gmald älgfärs
- 150gbacon, finhackad
- 0,5dlströbröd
- 0,5dlvispgrädde
- 1liten gul lök, riven
- 1ägg
- 1tsksalt
- 1tsksvartpeppar
- 200ggruyèreost eller en ost med lite lägre smältgrad av grevétyp
- ca 2msksmör till stekning
Mandelpotatispuré
- 12-15mandelpotatisar
- 1dlmjölk
- 1dlvispgrädde
- 1msksmör
- 2krmsalt eller efter smak
- 0,5tskvitpeppar
- 0,5tskriven muskot
Rårörda lingon
- 300glingon, frysta eller färska
- 0,5dlsocker
Smörstekta kantareller
- 1msksmör
- 300gfärska kantareller
- 1krmsalt
- 1krmsvartpeppar
Sås
- 2dlvispgrädde
Garnering
- färsk kruspersilja, hackad
Så lagar du
Rårörda lingon
- Blanda lingonen väl med sockret och ställ sedan åt sidan (gärna 20 minuter) och ta fram vid servering.
Älgfärsbullar
- Blanda färsen med bacon, ströbröd, grädde, lök och ägg.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rulla färsen till bullar, ca 3 centimeter i diameter.
- Skär osten i små fyrkanter, ca 0,5 centimeter, och tryck in dem i mitten av bullarna så att osten täcks helt.
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Stek älgfärsbullarna i en stekpanna på medelvärme i smör till de fått fin färg och lägg dem sedan i en form som du ställer i ugnen.
Sås
- Spara stekflottet i pannan och häll på grädden.
- Låt reducera en aning och sila sedan av.
- Tillsätt salt och peppar vid behov.
Mandelpotatispuré
- Skala och koka mandelpotatisen. Pass på så att du inte kokar potatisen för länge, då håller den inte ihop.
- Värm upp mjölk och grädde i en kastrull.
- Pressa potatisen i potatispress och häll över den uppvärmda gräddmjölken, lite i taget till du är nöjd med konsistensen.
- Avsluta med att röra i smöret och smaksätt med salt, peppar och muskot
Smörstekta kantareller
- Smält smöret i en stekpanna. Häll i kantarellerna och bryn dem tills de nästan börjar bli krispiga (Det är viktigt att de inte är understekta så att man slipper en gummiaktig konsistens).
- Krydda med salt och peppar efter tycke och smak.
Servering
- Spritsa eller skeda upp potatispurén på en tallrik.
- Lägg 2–3 älgfärsbullar fint ovanpå.
- Toppa med smörstekta kantareller och sprid rårörda lingon runtom hela rätten.
- Häll lite god sås på toppen och garnera med hackad kruspersilja.