Mandel- och citrontårta med jordgubbar

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
10portioner
- 100gsötmandel
- 300gmandelmassa
- 2stora äggvitor
Fyllning:
- 2stora äggulor
- 0,5mskfinrivet citronskal
- 2mskpressad citron
- 3/4dlströsocker
- 2dlvispgrädde
- 1literca jordgubbar
Garnering:
- florsocker
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan.
3. Bred ut smeten i en rundel 26-28 cm i diam på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills den börjar få fin ljusbrun färg.
4. Blanda äggulor, citronskal, citronsaft och socker i liten tjockbottnad kastrull. Värm under vispning till en tjock kräm. Låt kallna. Hit kan förberedas dagen innan.
5. Dra av bakplåtspapperet och lägg upp den på serveringsfat. Vispa grädden. Bred på citronkrämen och bred grädden över.
6. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar. Sikta över florsocker och lägg på några mynta- eller citronmelissblad.
Kontrasternas tårta. Botten med knapriga mandlar, syrlig kräm som kontrast till den lena grädden och friska jordgubbarna. Kräm och bottnar kan göras klara långt i förväg. Kräm och grädde läggs på samma dag och jordgubbarna strax före servering.
<b>Buffé med plockmat för ca 10 personer:</b>
* Kycklingfilé på små spett
* Crostini med getost och lufttorkad skinka
* Crostini med tapenad
* Focaccia med gorgonzola och kronärtskockor
* Grönsaker i stavar: morötter, paprika, selleri och salladsblad
* Coctailtomater
* Mandel- och citrontårta med jordgubbar