Mandeläppelkaka med crème chantilly (glutenfri)

Publicerat:
2014-10-01Ingredienser
- 50gsmör
- 3stägg
- 1dlströsocker
- 3dlmandelmjöl, 150 g
- ½dlmajsstärkelse, 30 g
- 2tskbakpulver
- smör och mandelmjöl till formen
Äppelfyllning
- 4stäpplen, ca 600 g
- ½dlströsocker
- 2tskkanel
Garnering och tillbehör
- florsocker
- crème chantilly
Crème chantilly
- 3dlvispgrädde
- ½-1stvaniljstång (eller vaniljpulver, ca ½ tsk)
- 3mskflorsocker
Så lagar du
1.Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form 24 cm i diameter med löstagbar kant. Mjöla med mandelmjöl.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten och tillsätt sedan det avsvalnade smöret. Blanda samman. Häll smeten i formen.
4. Skala och klyfta äpplena. Blanda dem med socker och kanel. Tryck sedan ner dem tätt i smeten.
5. Grädda på nedersta falsen cirka 45 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt svalna. Pudra eventuellt över florsocker. Servera som den är eller tillsammans med Crème chantilly.
Crème chantilly – istället för vaniljsås!
1. Vispa grädden lätt.
2. Halvera och skrapa ur fröna från vaniljstången i grädden och smaka av med florsocker. Om du använder vaniljpulver, prova dig fram. 1/2 tsk kan du ha som fingervisning.