Mandeläppelkaka med crème chantilly (glutenfri)

äppelkaka

Ingredienser

  • 50g
    smör
  • 3st
    ägg
  • 1dl
    strösocker
  • 3dl
    mandelmjöl, 150 g
  • ½dl
    majsstärkelse, 30 g
  • 2tsk
    bakpulver
  • smör och mandelmjöl till formen

Äppelfyllning

  • 4st
    äpplen, ca 600 g
  • ½dl
    strösocker
  • 2tsk
    kanel

Garnering och tillbehör

  • florsocker
  • crème chantilly

Crème chantilly

  • 3dl
    vispgrädde
  • ½-1st
    vaniljstång (eller vaniljpulver, ca ½ tsk)
  • 3msk
    florsocker

Så lagar du

1.Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form 24 cm i diameter med löstagbar kant. Mjöla med mandelmjöl.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten och tillsätt sedan det avsvalnade smöret. Blanda samman. Häll smeten i formen.

4. Skala och klyfta äpplena. Blanda dem med socker och kanel. Tryck sedan ner dem tätt i smeten.

5. Grädda på nedersta falsen cirka 45 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt svalna. Pudra eventuellt över florsocker. Servera som den är eller tillsammans med Crème chantilly.

Crème chantilly – istället för vaniljsås!

1. Vispa grädden lätt.

2. Halvera och skrapa ur fröna från vaniljstången i grädden och smaka av med florsocker. Om du använder vaniljpulver, prova dig fram. 1/2 tsk kan du ha som fingervisning.

Dela det här receptet med dina vänner!