Mandelkaka och björkglass, toppad med blåbär, rostat bovete och ringblomma

Publicerat:
2021-12-09Tillagningstid:
Dessert i Niklas Ekstedts ”Nobelmeny 2071”.
Ingredienser
4portioner
- 4mandelkakor
- 4kulor björkglass
- 2mskrostat bovete
- 2msklönnsirap
- 1dlblåbär
- torkade ringblommor och blåbär
Björkglass
- 3dlgrädde
- 1dlmjölk
- 3äggulor
- 1dlsocker
- 1vedklabbe av björk (utan näver) huggen i tunna stickor
Mandelkaka
- 100gmandelmassa
- 50gsmör
- 1ägg
Rostat bovete
- 1dlhelt torkat bovete
- 3mskmatlagningsolja
Så lagar du
- Lägg blåbär och bovete i botten på tallriken.
- Lägg på en kula glass, ringla över lönnsirap och toppa med torkad ringblomma och torkade blåbär.
Björkglass
- Dagen innan - Koka upp mjölk, grädde och björkved. Kyl ned och förvara kallt över natten.
- Koka upp gräddmjölken och sila av björken.
- Vispa ihop ägg och socker.
- Häll försiktigt den varma gräddmjölken i äggsmeten under omrörning.
- Sjud glassmeten försiktigt under omrörning upp till 80 grader.
- Sila av och kyl ned.
- Kör krämig i glassmaskin.
Mandelkaka
- Alla ingredienser rumstempererade.
- Vispa ihop mandelmassa och smör till en slät massa.
- Tillsätt ägget och vispa ihop smeten.
- Baka i tex muffinsform i 8–12 minuter på 185 grader.
Rostat bovete
- Dagen innan – blötlägg bovetet i rikligt med vatten.
- Spola det blötlagda bovetet i kallt vatten till vattnet är rent och klart.
- Häng av i en sil ordentligt för att få bort så mycket av vattnet som möjligt.
- Stek gyllenbrun i rikligt med matolja under omrörning i en vid stekpanna över hög till medelhög värme.
- Lägg upp på hushållspapper för att svalna.