Mandelkubb

Publicerat:
2017-08-24Tillagningstid:
Nybakad mandelkubb med kall mjölk är en klassiker. De flyger snabbt iväg, direkt från plåten. Hemligheten för att de inte ska bli för torra är att inte ta i för mycket mjöl. Men ändå så mycket mjöl så att de inte flyter ut i gräddningen. Om man är osäker är ett bra knep att provgrädda ett par kubbar.
Ingredienser
20portioner
- 125gsmör eller margarin
- 2dlströsocker
- 1ägg
- 1,5dlgräddfil
- 6droppar bittermandelolja
- ca 5-6dlvetemjöl (efter behag)
- 2tskhjorthornssalt
- pärlsocker
- hackad mandel
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rör smör och socker, tillsätt ägg, gräddfil, bittermandel och sikta ner 5 dl mjöl och hjorthornssalt. Korrigera med mer mjöl om det behövs, degen ska vara lagom kladdig.
3. Forma degen till en rulle, skär i bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Strö på pärlsocker och eller hackad mandel. Du kan även klicka smeten direkt på plåten.
4. Grädda tills de har vacker färg och är genomgräddade, det tar ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Ät helst färska, men de går att frysa också om det mot förmodan skulle bli några över.