Mångkryddig kyckling med krämig blomkålsgratäng

Publicerat:
2016-07-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4kycklingbröst med skinn, gärna majskyckling
- 2-3mskolivolja
- 1tsksalt
- 2-3tskspiskummin
- rivet skal av 1 citron
- 4-5mskfinhackade gröna oliver eller tapenade
- 2mskfinhackad röd chili
- 2msksmör till stekning
- 800gblomkålsbuketter
- 250griven cheddar, gärna vällagrad
- 2 ½dlmatlagningsgrädde
- ½tsksalt
- 1krmnymalen vitpeppar
- smör till formen
- några blad av färsk salvia (kan uteslutas)
Tomatsallad
- 250gfärska svenska tomater
- 1färsk rödlök
- lite olivolja
Så lagar du
1. Blomkålsgratäng: Sätt ugnen på 250°. Lägg blomkålen i kokande vatten någon minut, sila av. Blanda blomkål, hälften av osten, grädde, salt och peppar i en skål. Häll det hela i en smord ugnsfast form och strö över resten av osten.
2. Täck formen med folie och grädda ca 10 min. Ta bort folien grädda ytterligare 8-10 min, till vacker färg. Lägg ev på salviablad de sista 2-3 min.
3. Kyckling: Sätt ugnen på 200°. Blanda olja, kryddor, citronskal, oliver och chili till en pasta. Gnid in kycklingbrösten under skinnet och runt om. Bryn dem på skinnsidan i smör till vacker färg, stek färdigt i ugn ca 20 min, till minst 68° innertemp.
4. Skär tomaterna i bitar och hacka löken fint. Blanda med oljan. Skär upp kycklingen i bitar eller skivor, servera med gratäng och sallad.