Ingredienser
4portioner
- 500glammkött
- 4mskmatolja
- 2dlvatten
- 2dlmatlagningsyoghurt
- 5dlbasmatiris
- 1stgul lök
- ½gsaffran
- 1krmgurkmeja
- 1krmspiskummin
- 4stlibanesiska tunnbröd
- 2msksultanrussin
- 2mskpistagenötter
- 2msksötmandel
- 2mskhasselnötter
- 1mskmynta
- efter smaksalt
Så lagar du
1. Skär lammköttet i mindre bitar. Bryn köttet i olja. Salta och peppra.
2. Blanda vatten och yoghurt i en kastrull och koka upp. Tillsätt lammköttet och låt sjuda i cirka 20-30 minuter. Häll av vätskan från lammgrytan, men spara den att ha som sås vid sidan om.
3. Skölj basmatiriset noga. Koka i rikligt med vatten i cirka 10 minuter för att få ett extra fluffigt ris. Häll därefter av vattnet.
4. Hacka löken. Hetta upp olja och lägg i lök samt det färdigkokta riset. Blanda saffran, spiskummin och gurkmeja i 2 matsked vatten och rör ner i riset med hjälp av en gaffel.
5. Hacka mynta. Lägg bröden på ett stort djupt fat och häll riset ovanpå. Gör en grop i mitten av riset för lammköttet. Toppa med mandel, nötter och russin och avsluta med myntan. Skeda gärna över lite av såsen.