Märgben på tvären

Märgben på tvären

Publicerat:

Tillagningstid:

Märgben är en modern restaurangrätt som du utan större ansträngning kan få till hemma. En bra kötthandlare som hjälper dig att såga benet rätt är en förutsättning, annars kan du variera denna rätten lite som du vill.

Ingredienser

4portioner

Märgben på tvären

  • 2
    märgben ca 10–15 cm långa, be din kötthandlare såga benen mitt itu på längden
  • 1msk
    oxfond
  • 10
    champinjoner
  • 2msk
    smör
  • 2 msk
    vitt vin
  • ½dl
    panko eller rivet dagsgammalt vitt bröd
  • 2msk
    finhackad timjan
  • 2 msk
    finhackad rosmarin
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar

Grillad endivesallad

  • 2
    endiver, gärna röda
  • 1
    grapefrukt
  • 3msk
    olivolja
  • 1msk
    saft och skal från 1 citron
  • salt och peppar
  • ½dl
    hackade hasselnötter, rostade

Så lagar du

Märgben på tvären

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Koka upp cirka 1 liter vatten med en matsked oxfond i en kastrull. Lägg i märgbenen och koka dem i cirka 10 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna.

3. Skiva champinjonerna och stek dem i smör tills de får lite färg, slå i vin och låt alltihop koka upp och sjuda i någon minut. Smaka av med salt och peppar.

4. Gröp ur märgen ur benen och vänd ner i champinjonerna. 

5. Fyll märgbenen med svamp och märgblandningen.

6. Mixa panko med örter och olivolja och strössla örtröran över märgbenen. 

7. Sätt in märgbenen i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de fått färg. Servera direkt med en liten sallad vid sidan om.

Grillad endivesallad

1. Skär endiverna på längden och grilla dem i grillpanna tills de mjuknat och börjar få lite färg.

2. Skala och filea grapefrukten. 

3. Blanda olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

4. Slå dressingen över de varma endiverna, blanda ner grapefrukt och strö över rostade hasselnötter. 

Dela det här receptet med dina vänner!