Ingredienser
15portioner
- 50gjäst
- 1litermjölk
- 1dlolivolja
- 1,5msksalt
- 2msksirap
- 1stägg
- 2kgvetemjöl
- 3dlvetekross
Till pensling
- 1/2dlyoghurt
- 2dlsesamfrön
Så lagar du
1. Koka upp 3 dl vetekross i 3,5 dl vatten.
2. Finfördela jästen i en stor bunke. Blanda den varma vetekrossen med mjölken. Låt vätskan svalna till 37 grader. Blanda med olja, salt, strösocker. Häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt ägget och det mesta av vetemjölet (spar 2 dl till utbakning) och vetekrossen. Arbeta till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa 1 timme under duk. Sätt ugnen på 275 grader.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 35 delar. Platta till dem med handflatan till små tekakor. Eller dela degen i 6 bitar och kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt (den ska nästan täcka plåten). Pensla med yoghurtvatten. Strö på riktigt med frö och klappa in dem med undersidan av en sked. Nagga brödet med gaffel.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills bröden fått en fin brun färg. Låt brödet svalna på galler under en duk.
Tips! Tillsätt gärna 2 dl grovhaclade valnötskärnor under tiden du knådar degen. Det blir även gott med 1.2 dl urkärnade och grovhackade svarta oliver i degen.