Mariabollar

Publicerat:
2013-04-19Tillagningstid:
Ingredienser
15portioner
Mördeg
- 75gsmör
- 60gsocker (ca ¾ dl)
- 120gvetemjöl (ca 2 dl)
Pâte à choux
- 3dlvatten
- 100 gsmör
- 120gvetemjöl (ca 2 dl)
- 3stägg
Fyllning
- 5dlgrädde
- 2tskvaniljsocker
- sylt
- blandade bär
- florsocker
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser till mördegen kort. Om degen känns varm, låt den vila i kylen en liten stund. Kavla eller platta ut runda tunna kakor, ca 6 cm i diameter.
2. Koka upp vatten och smör. Tillsätt mjöl och rör kraftigt tills massan släpper kanterna. Låt svalna ca 10 minuter och rör om då och då, tillsätt ägg pö om pö, rör ordentligt mellan varje ägg. När äggen är tillsatta ska massan ha en blank och krämig konsistens.
3. Spritsa massan eller lägg upp med sked på plåt och papper med ordentligt mellanrum mellan dem. Lägg på en platta med mördeg.
4. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter (varmluft). Öppna ugnsluckan kort och lufta, sänk till 175 grader och grädda ca 10 minuter.
5. Pâte à choux är känslig för drag så öppna inte ugnsluckan förrän efter 20 minuter. Ett sätt att undersöka om bakverken är klara är att knacka på dem, låter de ihåliga är de klara och kan svalna på galler.
6. Vispa grädde och vaniljsocker. Skär ett snitt i mariabollen och lägg i sylt, spritsa i vaniljgrädden.
7. Pudra lätt med florsocker och toppa med bär.