Marinerad flankstek

Publicerat:
2019-07-02Tillagningstid:
Ingredienser
- 600gflankstek
Marinad
- 1stschalottenlök, finhackad
- 1mskfärsk fransk dragon, finhackad
- ½stpalsternacka, finhackad
- ½stmorot, finhackad
- 1dlrött vin
- 1dlvatten
- 1mskrökt paprikapulver
- ½dlketchup
- 1tsksalt
- 1mskpressad vitlök
- 2mskhonung
- tunnbröd
- blandad sallad
- bearnaisesås
- salt och peppar
Så lagar du
SE MER: 5 styckdetaljer att ha koll på
1. Reducera rödvinet och vattnet till hälften i en kastrull.
2. Lägg i resten av ingredienserna och koka ihop. Om marinaden blir för trögflytande kan du slå i några matskedar vatten.
3. Mixa allt och sila sedan av vätskan genom en finkornig sil. Tips! Det du har kvar i silen kan du blanda ut med lika mycket smör och du har ett grymt gott kryddsmör.
4. Fyll marinatorn och injicera köttet på några ställen. Låt köttet vila i kylen innan du steker eller grillar det. Ju längre du låter det vila desto bättre.
5. Grilla köttet på båda sidorna genom att lägga det på en varm, platt sten i din eldstad. Vrid köttet regelbundet så att det blir jämnt grillat. Innertemperaturen ska vara 58 grader (medium).
6. Låt köttet vila en stund innan du skär upp det. Salta och peppra. Servera på tunnbröd med grönsallad och bearnaisesås.
Tips
Marinatorn gör att du kan skippa att lägga köttet i marinad – du kan bara gnida in en rub innan stekning.
Jag rekommenderar att du gör din egen marinad – utan olja. Vill du få köttet mer saftigt är det bättre att du späckar det med ett ”riktigt” fett.
Testa att injicera köttet med skirat smör eller smält ister – det är en höjdare!
Ett tips är att spara kycklingskinn i frysen och sedan koka ur dem i en kastrull med lite smör. Låt det stå på svag temperatur i två timmar och du får ett jättegott fett att injicera ditt kött med. Glöm inte att spara skinnen då de är goda att fritera och ha i en caesarsallad istället för bacon.