Marmelad på rabarber och kvanne

Publicerat:
2019-04-24Tillagningstid:
Ingredienser
- 2/3literrabarber, i bitar
- 1/3literkvanne, rensad i bitar
- efter smaksyltsocker
Så lagar du
1. Plocka de två yttersta stjälkarna så att du lämnar kvar den stjälk som går direkt in i roten. På så sätt säkerställer du att du inte skadar plantan och att den kommer tillbaka nästa år och blommar!
2. Skär bort bladen (som går att torka till te eller som krydda) samt den nedersta delen av stjälken.
3. Skär både kvannen och rabarberstjälkarna i bitar på ca 2-3 cm långa och skölj i kallt vatten.
4. Koka upp lite vatten, häll i rabarberbitar (frysta går bra) och kvannebitar och låt koka ca en halvtimme så att de luckras upp. Jag tycker det är gott med ca 2/3 rabarber och 1/3 kvanne. För mycket kvanne blir för stark och parfymig smak.
5. Tillsätt syltsocker enligt smak. Låt koka några minuter till. Tillsätt ev mer kokande vatten om så behövs.
6. Häll upp på väl rengjorda burkar.
Tips
Njut till en god rostad smörgås, till ostbrickan eller till en härlig efterrätt!
Här hittar du mer om Eva Gunnare i Jokkmokk som har en passion för naturens skafferi.