Marockansk lammgryta

Publicerat:
2016-12-20Tillagningstid:
Hur slipper du stå i köket under helgen? Lägg igång en kryddig gryta och gå och gör nåt annat. Lammbog i lergryta tillsammans med naket korn blir en hel rätt. Vi använder alltså ett gammalt sädesslag utan skal som här får suga upp de kryddiga smakerna tillsammans med nötter och russin.
Ingredienser
4portioner
- 1lammbog
- 1gul lök
- 1morot, fintärnad
- 3dlnaket korn eller nakenhavre (finns i välsorterade eko- och nätbutiker)
- ½dlsolroskärnor
- ½dlmacadamianötter, grovhackade
- ½dlblonda russin
- ½dlkorinter
- 1,4litergrönsaksbuljong
Kryddblandning
- 2tskmuskot, malen
- 2tskkorianderfrö
- 2tskspiskummin
- 2tskingefära
- 2tskgurkmeja
- 2tsksalt
- 1 ½tsksocker
- 1tskpaprikapulver
- 1tskcayennepeppar
- olivolja
- persilja
- mynta
- koriander, färsk
- rotfrukter, rårivna (tex. gulbeta, morot, kålrabbi, palsternacka)
Så lagar du
1. Svetta lök och morot i lite olja med kryddblandningen, naket korn, nötter och frukt.
2. Slå på buljong. Salta bogen runtom, lägg ovanpå blandningen och lägg på lock.
3. Baka i ugn 150 grader i ca 3-4 h, lite beroende på lammbogens storlek. Vänd bogen efter halva tiden. Den är klar när den är mör och släpper från benet.
4. Dekorera med finhackade örter och hackade inlagda citroner. Servera med rårivna blandade rotfrukter.