Ingredienser
4portioner
- 600gmarulksfiléer: 2 filéer á 300 g, alternativt odlad lax, odlad torsk eller odlad hälleflundra
- 8skiva(or)lufttorkad skinka
- smör
- salt
Citrusbräserad endiv:
- 2endiver, á 150 g
- 1dlapelsinjuice, koncentrat
- 1dlvitt vin
- 1dlfiskfond, ej koncentrat
- 4cm vaniljstång
- 4stjärnanis
Smörsås med vit choklad:
- 2dlapelsinfond
- 100grumstempererat smör
- 25gvit choklad
- 200gfärska, skalade räkor
- 1dlgröna ärtor
- dill till garnering
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 50 grader.
2. Lägg ut 4 skivor av skinkan på en skärbräda, lägg fiskfilén på skinkan, salta, rulla ihop. Upprepa med den andra filén.
3. Stek i smör, ett tips är att lägga sömmen nedåt först. Stek tills skinkan har fått en gyllenbrun färg runt om.
4. Ställ in i ugn, när fisken har en kärntemperatur på 42–45 grader, är den klar.
Citrusbräserad endiv
1. Ansa och dela endiven längsmed, lägg endiven i en kastrull och lägg i de övriga ingredienserna.
Sätt ett lock på och bräsera på medelhög värme tills endiven är mjuk, det tar ca 20 minuter
2. När endiven är klar lyft upp och håll den varm, sila av apelsinfonden i en ny kastrull och koka ner tills två dl återstår.
Smörsås med vit choklad
1. Koka upp apelsinfonden, mixa eller vispa i smöret lite i taget, gör att nytt uppkok och mixa eller vispa i den vita chokladen, smaka av med salt.
2. Vid servering: lägg i räkor samt ärtor och gör ett snabbt uppkok av såsen.
Upplägg
1. Dela fiskfilén så att varje gäst får två lika stora bitar.
2. Häll upp såsen med räkorna samt ärtorna i 4 varma djupa tallrikar.
3. Placera därefter fisken och endiven, samt garnera med plockade dillvipor.
4. Om man vill äta denna rätt enbart som varmrätt kan med fördel servera mandelpotatispuré till.
Obsersvera att Marulken finns med på Världsnaturfondens lista över fiskar som är utrotningshotade. Därför kan det vara lämpligt att välja annan fisk.