Matig macka med morotshummus

Publicerat:
2017-05-11Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4stora eller 8 mindre skivor levain eller annat gott bröd
- rapsolja till pensling
Morotshummus
- 1burk(ar)kikärter, ca 400 g
- 200gmorötter
- rivet skal av 1 citron
- 1mskpressad citronsaft
- 1vitlöksklyfta, helst färsk
- 4mskgrekisk/turkisk yoghurt, ca 10 %
- 3mskolivolja
- ½-1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
Picklad rödlök
- 1stor rödlök
- ½dlättiksprit, 12 %
- 1dlströsocker
- 1 ½dlvatten
Övrig topping
- 2avokados
- 1liten fänkål
- hyvlad parmesan
Så lagar du
1. Picklad rödlök: Skala löken, klyfta den uppifrån så den håller ihop i botten. Lägg den i trång, värmetålig skål och tryck till så löken öppnar sig som en blomma. Koka upp ättiksprit, socker och vatten till sockret löser sig, häll lagen över och låt stå minst en timme i rumstemperatur.
2. Koka morötterna mjuka. Skölj kikärterna väl och låt rinna av. Lägg dem i en matberedare med morötterna delade i bitar, citronskal och -saft, pressad vitlök, yoghurt och olja. Kör till en fin puré. Smaka av med salt och peppar.
3. Rosta brödet och pensla med olja, eller pensla med olja och rosta i 225 grader. Kärna ur och skala avokadon, skär den i skivor eller bitar. Hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Dela rödlöken i strimlor.
4. Lägg bröden på tallrikar, bred på generöst med hummus. Lägg på fänkål och avokado, toppa med rödlöken och hyvla lite parmesan över.