Maximillians hummus

Publicerat:
2019-04-10Tillagningstid:
Ingredienser
- 200gtorkade kikärtor, eller 800 g färdigkokta
- 1gul lök, delad
- ½tskbikarbonat
- 260gtahini, tunn
- 1citron, saften
- 1tskhavssalt
- ½krmspiskummin
- 2dlkrossad is
Garnering
- 1dlolivolja, extra virgin
- paprikapulver
- sesamfrö
Topping
- 2gula lökar
- 2palsternackor
- ½tskhavssalt
- nymald svartpeppar
- 1mskmatolja
- 1tskvitvinsvinäger
Så lagar du
1. Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten i minst 8 timmar. Helst 12 timmar.
2. Sila av vattnet och skölj noga. Lägg kikärtorna i en gryta och fyll på med 5 gånger så mycket vatten.
3. Koka kikärtorna i 40 minuter med delad lök och bikarbonat. De måste vara helt genommjuka.
4. Häll av spadet och ta bort löken (kan användas i grytor eller soppor). Lägg undan 3 msk kikärtor till garnering.
5. Lägg alla ingredienser, förutom isen, i en matberedare förutom isen. Mixa på högsta hastighet i 30 sekunder.
6. Lägg isen i en handduk och krossa den med t ex en kavel. Lägg isen i matberedaren och mixa i 2 minuter. Isen håller ner temperaturen vilket har betydelse för konsistensen. Tillsätt eventuellt mer is för lösare konsistens. Justera smaken med havssalt och citronsaft.
7. Lägg upp hummusen i en 4 djupa tallrikar. Skapa en urgröpning i mitten och täck med olivolja. Garnera med paprikapulver, zaatar och palsternackstopping.
Topping
1. Skala och strimla löken. Bryn den i olja.
2. Skala och riv palsternackan grovt. Blanda med den stekta löken. Smaksätt med havssalt, svartpeppar och vinäger.