Mazarin med citron- och fläderkräm

Publicerat:
2016-09-06Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
Mördeg
- 100grumsvarmt smör
- 50gflorsocker
- 1äggula
- 125gvetemjöl
Mandelsmet
- 120gskalad mandel
- 120gflorsocker
- 85gsmör
- 2ägg
- 2msksmör till formarna
Citron- och fläderkräm
- 1dlfärskpressad citronsaft
- ½dlflädersaft
- rivet skal av 1 citron
- 2dlsocker
- 8äggulor
- 1dlvispgrädde
- 3dlvispad grädde till servering
Så lagar du
Mazarin
1. Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp).
2. Tillsätt äggulan och arbeta hastigt in mjölet. Låt kallna i kylen eller frysen så blir den lättare att forma.
3. Mal mandeln i en mixer eller kvarn. Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp).
4. Rör samman smör och florsocker och tillsätt sedan mandel och ägg under vispning.
5. Smörj mazarinformarna med lite smör och lägg en klick mördeg i varje som du trycker ut med mjölad tumme tunt längs med botten och kanter.
6. Fördela mandelsmeten i formarna (fyll till ca 2/3) och grädda på plåt på 200 grader i omkring 20 minuter. Låt kallna.
7. Toppa mazarinerna med citron- och fläderkräm (se nedan) och färska bär.
Citron och fläderkräm
1. Koka upp citronsaften tillsammans med skal och socker.
2. I en annan liten kastrull – vispa samman äggulor och grädde.
3. Sila ner den varma citronsaften i kastrullen med äggulor och grädde. Tillsätt flädersaft, vispa kraftigt och ställ kastrullen på spisen på medelhög värme.
4. Fortsätt att vispa kraftigt tills smeten kokar upp. Ta då genast av kastrullen från plattan och fortsätt att vispa ca 30 sekunder.
5. Låt svalna. Blanda samman med den vispade grädden och lägg i en spritspåse.