Mazarinkaka med choklad

Publicerat:
2016-03-11Tillagningstid:
Ingredienser
20 - 30portioner
Mördegsbotten
- 225gkallt smör, skuret i bitar
- 4dlvetemjöl
- ¾dlströsocker
- 1nypa(or)salt
- 1stäggula
Fyllning
- 150gsmör, mjukt
- 500griven mandelmassa
- 4ägg
- 1dlkakao
- 1mskvaniljsocker
- 100gmörk choklad, hackad
Kaffeglasyr
- ½dlgrädde
- 1mskstarkt kaffe
- 100gmörk choklad, hackad
- 2tsksmör
- valfritt: godis eller strössel
Så lagar du
Mördegsbotten
1. Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggulan och mixa hastigt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm, och nagga med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.
Fyllning
1. Sätt ugnen på 180°. Rör ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, låt smeten blandas väl mellan varje.
2. Sikta i kakao, tillsätt hackad choklad, rör om och häll massan ovanpå mördegsbotten i formen.
3. Grädda på falsen ett steg under mitten tills fyllningen just har stelnat, ca 25 minuter. Låt svalna.
Glasyr och servering
1. Koka upp grädde och kaffe. Häll det över chokladen och rör om tills den nästan är helt smält. Tillsätt smör och rör tills glasyren är helt slät och glansig.
2. Häll glasyren över kakan och garnera med godis eller strössel om du vill.
3. Låt stelna och skär sedan kakan i bitar, 20-30 portionsbitar eller 40-50 bitar i pralinstorlek.
Alternativ 1: Glasyren i receptet blir chokladfärgad. På bilden har kakan en rosa glasyr gjord på 2 dl florsocker blandat med 1,5 msk hallonsaft.
Alternativ 2. Smaksätt kakan med apelsin: tillsätt skal från en riven apelsin i smeten till fyllningen, och byt ut kaffet mot juice i glasyren.