Melanzane alla parmigiana

Ingredienser
4 - 6portioner
- 1ststor aubergine eller två små
- 2msksalt för att ”vattna ur” aubergine
- 2mskolivolja (sammanlagt i receptet ingår ungefär 1 dl)
- 250gmozzarella
Tomatsås
- 1mskolivolja
- 2burk(ar)tomater, gärna cocktailtomater
- 1stlök
- ½tsksalt
- 1tsksocker
Brödröra
- 1dlriven parmesanost
- 1dlströbröd, panko eller rivet vitt matbröd
- ½tsksalt
- 3mskolivolja
- ca 1mskfint hackad persilja
- lite extra parmesan
- 1mskolivolja till gratinering
Så lagar du
1. Skiva aubergine så tunt du kan. Lägg skivorna i lager i ett durkslag med lite salt mellan varje lager. Ställ gärna något tungt ovanpå. Låt auberginen stå och rinna av i minst 1 timme.
2. Gör tomatsåsen: Skala och hacka löken. Stek den i olivolja tills den är mjuk och genomskinlig.
3. Häll på tomater, salt och socker och låt såsen sjuda i ungefär 15–20 minuter.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Borsta av saltet från aubergineskivorna och lägg dom tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla eller pensla över lite olivolja. Sätt in plåten i ugnen i 10 minuter.
5. Blanda den rivna parmesanen med ströbröd, salt och finhackad persilja. Rör om. Häll i olivoljan och blanda om ordentligt.
6. Skiva eller riv mozzarella.
7. Höj ugnsvärmen till 225°.
8. Strö 2 –3 matskedar brödröra i botten av en pajform. Häll på cirka 1 dl tomatsås. Lägg på en tredjedel av aubergineskivorna. Strö över mozzarella Strö på brödröran. Fortsätt att varva alla ingredienser. Se till att allt blir täckt av tomatsåsen
9. Toppa med lite extra riven parmesan. Sätt in formen i ugnen i 15–20 minuter. Låt den svalna något innan serveringen.
10. Servera med en sallad och bruschetta eller med goda ostar och charkuterier.