Melanzane alla Parmigiana (Auberginegratäng)

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
- 4-5staubergine (1250 gram)
- 2-3 tsksalt
- olivolja
- 250gscamorza (rökt mozzarella eller komozzarella)
- 1/2kruk(or)basilika
- 2-3dlriven parmesan
- <b>Tomatsås</b>
- 1stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 2mskolivolja
- 2msktomatpuré
- 750gtomater
- 1krmsalt
- 1krmnymald svartpeppar
Så lagar du
1.Skär bort stjälkfästet och skiva auberginerna på längden i 0,75 cm skivor. Lägg dem i en form och strö salt mellan lagren. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd låt stå 2-3 timmar eller längre. Häll bort vätskan och torka skivorna. <br>
2.Tomatsås: Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs alltsammans i lite olja tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en kort stund. Skär bort stjälkfästet och tärna tomaterna. Tillsätt dem till löken och koka ca 20 minuter tills det mesta av vätskan kokat bort. Kör med mixerstav till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. OBS! Var försiktig med saltet eftersom aubergine och ost har hög sälta. <br>
3.Sätt ugnen på 200 grader. <br>
4.Stek aubergineskivorna i olivolja tills de får fin färg. Lägg upp dem på hushållspapper så att olja kan sugas upp. <br>
5.Häll hälften av tomatsåsen i en ugnssäker form. Lägg ett lager med aubergine lite omlott. Skär osten i små bitar och lägg ett lager ost och även lite parmesan. Strö över basilika blad som du antingen strimlat eller rivit i bitar. Fortsätt att varva aubergine, ost och basilika. Avsluta med resten av tomatsåsen och till sist riven parmesan. <br>
6.Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg. <br>