Melanzane alla Parmigiana (Auberginegratäng)

Melanzane alla Parmigiana (Auberginegratäng)

Publicerat:

Ingredienser

6portioner

  • 4-5st
    aubergine (1250 gram)
  • 2-3 tsk
    salt
  • olivolja
  • 250g
    scamorza (rökt mozzarella eller komozzarella)
  • 1/2kruk(or)
    basilika
  • 2-3dl
    riven parmesan
  • <b>Tomatsås</b>
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    tomatpuré
  • 750g
    tomater
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    nymald svartpeppar

Så lagar du

1.Skär bort stjälkfästet och skiva auberginerna på längden i 0,75 cm skivor. Lägg dem i en form och strö salt mellan lagren. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd låt stå 2-3 timmar eller längre. Häll bort vätskan och torka skivorna. <br>

2.Tomatsås: Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs alltsammans i lite olja tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en kort stund. Skär bort stjälkfästet och tärna tomaterna. Tillsätt dem till löken och koka ca 20 minuter tills det mesta av vätskan kokat bort. Kör med mixerstav till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. OBS! Var försiktig med saltet eftersom aubergine och ost har hög sälta. <br>

3.Sätt ugnen på 200 grader. <br>

4.Stek aubergineskivorna i olivolja tills de får fin färg. Lägg upp dem på hushållspapper så att olja kan sugas upp. <br>

5.Häll hälften av tomatsåsen i en ugnssäker form. Lägg ett lager med aubergine lite omlott. Skär osten i små bitar och lägg ett lager ost och även lite parmesan. Strö över basilika blad som du antingen strimlat eller rivit i bitar. Fortsätt att varva aubergine, ost och basilika. Avsluta med resten av tomatsåsen och till sist riven parmesan. <br>

6.Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg. <br>

Dela det här receptet med dina vänner!