Mette Blomsterbergs citronsorbet

Publicerat:
2018-03-06Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 6citroner
- 1litervatten
- 500gsocker
- 1dlcitronsaft
- 4dlvatten
- 150gsocker
- ½vaniljstång
- 2gelatinblad
Så lagar du
1. Tvätta citronerna och stick dem med en gaffel.
2. Koka upp citronerna, 1 liter vatten och 500 g socker. Låt småkoka i cirka 30 minuter.
3. Tag kastrullen av värmen och låt citronerna kallna i lagen.
4. Skär försiktigt toppen av varje citron. Skrapa ur innandömet. Skär botten jämn så att citronen kan stå.
5. Ställ citronerna i frysen 10 minuter innan sorbeten ska serveras.
6. Lägg gelatinbladen i blöt i ½ liter kallt vatten i 30 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Mortla fröna tillssammans med socker.
7. Vrid ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i den varma citronlagen. Rör tills gelatinet är smält. Sila och kyl i kylskåp.
8. Torka vaniljstången på hushållspapper och skär den i tunna strimlor. Lägg på bakplåtspapper och torka i ugn på 60 grader i cirka 15 minuter.
9. Häll den kalla lagen i glassmaskin och kör till en lätt och luftig sorbet. Sätte en stjärntyll (12-14 mm) i en engångsspritspåse och fyll i sorbeten.
10. Tag ut de kalla citronerna från frysen och spritsa i sorbeten. Lägg på citronlocken och ställ tillbaka i frysen tills det är dags att servera.
11. Låt eventuellt tina en stund innan servering. Garnera med vaniljstång.