MEZZE - smörgåsbord i mellanöstern
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
SHISH KEBAB eller kycklingspett
- ½dlolivolja
- saften från 1 citron
- 1vitlöksklyfta
- 1krmsalt
- 1nypa(or)peppar
- 4-5stkycklingfiléer
HOMMUS - så det räcker ett tag
- 2burk(ar)kikärtor
- ½dlolivolja
- 2mskvatten
- 1tsksalt
- 1vitlöksklyfta
- ½tskspiskummin - om du har
- lite bladpersilja för att göra det fint
BABA GANOJ
- 2stauberginer
- 2mskolivolja
- 2tsksalt
- 1mskcitronsaft
- 2mskolivolja till!
- 1/4tsksalt
- 3mskcreme fraiche
Så lagar du
SHISH KEBAB
1. Skär kycklingfiléerna i kuber eller långa strimlor. Försök att få alla ungefär lika tjocka.
2. Blanda olivolja och citron i en skål. Pressa i vitlöken med en vitlökspress och häll i salt och peppar. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem ligga i marinad* i ungefär en halvtimme. Lägg grillpinnarna i blöt om de är av trä.
3. Trä upp kycklingen på grillpinnarna.
4. Sätt en grillpanna på spisen på nästan högsta värmen. Testa så att den är varm nog genom att skvätta lite vatten i pannan. Det ska fräsa till om det är lagom varmt.
5. Lägg i kycklingspetten i pannan och passa hela tiden. När köttet börjar bli vitt på ovansidan och inte är så skärt längre kan man vända på spetten. Använd en grillklämma eller en stekspade. Stek kycklingspetten någon minut på andra sidan också. De ska få lite gyllenbrun färg men inte bli brända.
6. Lägg upp spetten på ett fat som du kan dekorera med några salladsblad.
HOMMUS
1. Öppna kikärtsburkarna och häll kikärtorna i ett durkslag. Skölj ärtorna under rinnande vatten.
2. Häll kikärtorna, olja, vatten, salt och spiskummin i en mixer med knivtillsats. Akta fingrarna! Pressa i vitlöksklyftan och kör allt tills det blir en slät kräm.
3. Lägg krämen i en skål och sist persilja på toppen.
BABA GANOJ
1. Sätt ugnen på 150 grader.
Dela auberginen mitt itu och lägg dem med den skalsidan neråt på bakplåtspapper på en plåt. Häll lite olja på den skurna sidan och strö på lite salt.
2. Låt plåten stå i ugnen i 50 minuter.
3. Låt auberginen svalna lite på plåten när de är färdiga. De ska bli bruna på ovansidan och ha sjunkit ihop lite.
4. Gröp ur auberginköttet ur sitt skal och lägg det i en skål. Mosa köttet med en gaffel. Häll i olja, citron, salt och créme fraiche och blanda ihop till en jämn smet. Lägg upp i en skål.