MEZZE - smörgåsbord i mellanöstern

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

SHISH KEBAB eller kycklingspett

  • ½dl
    olivolja
  • saften från 1 citron
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1krm
    salt
  • 1nypa(or)
    peppar
  • 4-5st
    kycklingfiléer

HOMMUS - så det räcker ett tag

  • 2burk(ar)
    kikärtor
  • ½dl
    olivolja
  • 2msk
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 1
    vitlöksklyfta
  • ½tsk
    spiskummin - om du har
  • lite bladpersilja för att göra det fint

BABA GANOJ

  • 2st
    auberginer
  • 2msk
    olivolja
  • 2tsk
    salt
  • 1msk
    citronsaft
  • 2msk
    olivolja till!
  • 1/4tsk
    salt
  • 3msk
    creme fraiche

Så lagar du

SHISH KEBAB

1. Skär kycklingfiléerna i kuber eller långa strimlor. Försök att få alla ungefär lika tjocka.

2. Blanda olivolja och citron i en skål. Pressa i vitlöken med en vitlökspress och häll i salt och peppar. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem ligga i marinad* i ungefär en halvtimme. Lägg grillpinnarna i blöt om de är av trä.

3. Trä upp kycklingen på grillpinnarna.

4. Sätt en grillpanna på spisen på nästan högsta värmen. Testa så att den är varm nog genom att skvätta lite vatten i pannan. Det ska fräsa till om det är lagom varmt.

5. Lägg i kycklingspetten i pannan och passa hela tiden. När köttet börjar bli vitt på ovansidan och inte är så skärt längre kan man vända på spetten. Använd en grillklämma eller en stekspade. Stek kycklingspetten någon minut på andra sidan också. De ska få lite gyllenbrun färg men inte bli brända.

6. Lägg upp spetten på ett fat som du kan dekorera med några salladsblad.

HOMMUS

1. Öppna kikärtsburkarna och häll kikärtorna i ett durkslag. Skölj ärtorna under rinnande vatten.

2. Häll kikärtorna, olja, vatten, salt och spiskummin i en mixer med knivtillsats. Akta fingrarna! Pressa i vitlöksklyftan och kör allt tills det blir en slät kräm.

3. Lägg krämen i en skål och sist persilja på toppen.

BABA GANOJ

1. Sätt ugnen på 150 grader.

Dela auberginen mitt itu och lägg dem med den skalsidan neråt på bakplåtspapper på en plåt. Häll lite olja på den skurna sidan och strö på lite salt.

2. Låt plåten stå i ugnen i 50 minuter.

3. Låt auberginen svalna lite på plåten när de är färdiga. De ska bli bruna på ovansidan och ha sjunkit ihop lite.

4. Gröp ur auberginköttet ur sitt skal och lägg det i en skål. Mosa köttet med en gaffel. Häll i olja, citron, salt och créme fraiche och blanda ihop till en jämn smet. Lägg upp i en skål.

Dela det här receptet med dina vänner!