Tusenbladsbakelse (Mille-feuilles)

Publicerat:
2015-04-16Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Blixtsmördeg
- 150gsmör (normal saltat)
- 150gvetemjöl
- 1krmsalt
- 75gvatten (3/4 dl)
Vaniljkräm
- ½stvaniljstång
- 3dlmjölk
- 75gsocker
- 3stäggulor
- 25gmajsstärkelse
- 15gsmör
Fyllning
- 250ghallon
- 2dlgrädde
- florsocker
Så lagar du
Smördeg
1. Det är viktigt att ha alla ingredienser kalla. Blanda kallt smör, salt och mjöl till en smulig konsistens i maskin med krok.
2. Tillsätt kallt vatten och blanda långsamt och kort. Degen ska nästan kännas för lite blandad, det är bara bra om den har små smörklimpar. Låt vila i kyl under plast ca 1 timme.
3. Kavla ut degen och vik ett treslag, kavla ut igen och vik ett treslag. Låt vila i kyl under plast 1 timme eller gärna till nästa dag.
4. Kavla ut och vik pånytt degen i ett treslag. Kavla tunt till ca: 40 x 30 cm. Nagga och grädda i 210°C varmluft i ca 15 min.
Tips: Degen går bra att frysa väl plastad och tina långsamt i kyl för att sedan kavla ut och grädda.
Vaniljkräm
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, koka upp vanilj, vaniljstång och mjölken i en tjockbottnad kastrull. Vispa äggula, socker och majsstärkelse luftigt i en bunke.
2. Häll mjölken under vispning i bunken, häll tillbaka i kastrullen. Koka upp krämen ordentligt och sjud under omrörning i 2-3 min. Häll krämen i bunken och tillsätt smör, rör slät och plasta. Kyl så snabbt som möjligt. Rör ihop krämen innan användning
Montering
1. Skär smördegsbotten i 3 bitar, 10 cm x 24 cm, skär rent alla kanter. Skär en bit i 6 bitar, 4 cm x 10 cm till översta locket.
2. Spritsa tunt lager med vaniljkräm på första botten och lägg på hallon och en botten till. Spritsa vaniljkräm och vispad grädde på lager nummer två och lägg på sista botten, den som är delad i 6 bitar. Pudra med florsocker.