Minestronesoppa

Publicerat:
2014-02-19Tillagningstid:
Smakkrik klassiker på kycklingkok som dessutom är helt laktosfri. Om du utesluter pastan är den även glutenfri.
Ingredienser
4portioner
- 1stmedelstor palsternacka
- 1ststor gul lök
- 2stmorötter
- 5ststjälkar blekselleri
- 4stvitlöksklyftor
- 1tsktorkad timjan (eller 5–6 kvistar färsk)
- 1⁄2 dlolivolja
- 2dltorrt vitt vin
- 1literbuljong från vårt kycklingkok
- 2dlpasserade tomater (eller 1 burk krossade tomater)
- saften från en halv citron
- 1dltorkade puylinser eller gröna linser
- 75gspaghetti
- salt och svart- eller vitpeppar
Kycklingkok
- 1stkycklingskrov
- 1stmorot
- 1stgul lök
- 1ststjälk blekselleri
- 2ststjälkar timjan
- Vatten
- 1tsksalt
Så lagar du
Kycklingkok
1. Skala lök och morot och skär ner i mindre bitar tillsammans med stjälksellerin.
2. Lägg samtliga ingredienser i en gryta, täck med vatten och tillsätt salt. Koka ca 40 minuter och sila sedan buljongen genom en finmaskig sil.
Minestronesoppa
1. Tärna ner alla grönsaker i 1x1 cm stora tärningar. Hacka eller pressa vitlöken.
2. Fräs alla grönsakerna tillsammans med vitlöken och timjan i olivoljan. De ska inte få färg.
3. Tillsätt vinet, buljongen, tomaterna och citronsaften. Häll i de torra linserna. Låt puttra under lock i ca 12 minuter.
4. Bryt ner spaghettin i ca 3 cm långa bitar och låt puttra i ytterligare ca 8 minuter. Salta och peppra efter smak.