Skånsk äggakaka med stekt fläsk

Publicerat:
2014-02-19Skånsk äggakaka hör till skånsk matkultur och är ljuvligt gott med stekt fläsk och rårörda lingon. ”Husmors räddning” brukade denna rätt kallas förr – det är ju en enkel rätt att svänga ihop vid oväntat besök. Vill du ha ett vegetariskt alternativ går det bra att byta ut fläsket mot exempelvis smörstekt skogssvamp.
Ingredienser
4portioner
- 500grimmat sidfläsk utan svål
- 8stägg
- 4 ½ dlvetemjöl
- 2mskströsocker
- ½msksalt
- 8dlmjölk
- smör till stekning
Så lagar du
1. Skiva och stek fläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en underbar smak till äggakakan.
2. Vispa ihop ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt stekflottet.
3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in i mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.
4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.
5. Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.